SPESIELLE STEDER

Reis til underlige steder BjornSocialist Republik

Vi har ikke funnet noen norske mikronasjoner, men i vårt nærmeste naboland Sverige finnes det faktisk to, hvorav den ene er BjornSocialist Republik. Republikken en en 6-8 kvadratmeter stor steinblokk som ligger i Immeln-sjøen i Östra Göinge. Republikken ble proklamert den 3. august 2005, og siden den gang er det dannet en egen regjering, republikken har fått egne lover og det har vært arrangert giftemål der. Giftemålet er imidlertid ikke ansett som gyldig av den svenske staten.

Republikken har siden starten kjempet for å få den anerkjent som egen stat av den svenske regjeringen, men hittil uten hell ...


http://republic.thebjorn.com/

De omstridte skulpturene i Ladonia. Styresmaktene ville ha de fjernet fordi de karakteriserer dem som hus, og de står dermed for nær strandlinjen ifølge byggeloven ... Kunstneren er ikke enig i husdefinisjonen.

Ladonia

Ladonia er Sveriges andre mikronasjon, som ble proklamert i 1996. Mikronasjonen er et resultat av en årelang rettssak mellom kunstneren Lars Vilks og lokale myndigheter, om noen tre-skulpturer som kunstneren hadde laget fjæra i nord-vestre Skåne. Myndighetene ville fjerne skulpturene, noe kunstneren var uenig i, og han erklærte altså Ladonia som egen mikronasjon. Ladonia er ikke anerkjent av Sverige som egen stat.

Området er på 1 kvadratkilometer, og nasjonen har sitt eget flagg, sin egen valuta og sin egen nasjonalhymne. Det er ingen som bor i Ladonia - alle borgerne er nomader og besøker de to hovedstedene Nimis og Arx, ifølge Ladonias nettside.

I 2002 meddelte Vilks at han hadde fått 3.000 imigrasjonssøknader fra pakistanere som ønsket å komme til Ladonia ... Nå står det eksplisitt understreket på nasjonens nettside at det ikke er mulig å bo eller arbeide i Ladonia, og at det heller ikke er mulig å søke om visa dit.


http://www.ladonia.net/index.html

 


   

 

Isle of Skye. (Foto: Nadin Roth)

Pictish Free State

Dette er historien om psykologiutdannede og Mensa-medlem Brian Robertson som i 1977 grunnla Pictish Free State på øya Isle of Skye i Skotland. Landområdet det er snakk om, er 4 kvadratkilometer stort, som er gitt til staten av tilhengere. Brian Robertson, nå bedre kjent som Robbie the Pict, er stevnet for retten av politiet mer enn 300 ganger, for å ignorere britiske lover. Han kjører rundt på egenproduserte diplomatskilter som vanligvis ville gjort ham immun mot straffeforfølgelse, men ettersom det britiske kongedømmet ikke anerkjenner staten som egen nasjon, er han ikke fullt så heldig ...

Dette er kanskje mikronasjonen med mest ballast i sine krav, blant disse vi her har nevnt. Brian Robertson forsøker å få anerkjennelse for at de landområdene han bor i, opprinnelig tilhørte stammebefolkningen Picts, og at ikke det britiske kongedømmet har noe der å gjøre med sine lover.Røffe, underlige Åstol

 

Åstol er et underlig sted. Dette er et tett samfunn med mange små hus på en bitteliten øy. Omkring 250 fastboende får besøk av et atskilleg større antall mennesker om sommeren.

Havna er sikker mot alle vinder, og det er også noe av bakgrunnen for at øya ble såpass tett bebygd. De fastboende fremhever befolkningens mot der ute i havet, og deres gudetro. Motet står muligens fortsatt sterkt. Gudstroen fikk vi ihvertfall et slags innblikk i gjennom utendørs gudtjeneste i havnen.

Vi kommer til Åstol i strålende sol etter en kort liten seilas fra Marstrand. Dette er to idyller på svært ulike måter. Begge stedene preges av gammel bebyggelse, men fra hver sine ender av den sosiale rangstigen. Marstrand er de store hoteller, villaer og kråkeslotts sted. Hit har rikfolk feriert i generasjoner. Åstol er en typisk fiskerlandsby der alle er like. Ingen hus skiller seg nevneverdig ut, og ingen av dem er store. I Marstrand fikk vi følelsen av å vandre i en vakker filmkulisse der alt er nøye planlagt og ryddet. Åstol er et levende samfunn der det røffe fiskerpreget fortsatt er tydelig.

The Nose Academy

One hundred plaster casts of Scandanavian proboscises

Frister det med et besøk på neseakademiet til universitetet i Lund i Sverige, der de har gipsavstøpninger av nesa til over hundre berømte personer?

Housed in the Museum of Student Life at Lund University in Sweden, the Nose Academy is a collection of more than 100 plaster casts of noses belonging to distinguished (and a few not-so-distinguished) Scandanavians. Included in the collection is a cast of Tyco Brahe’s legendary silver nose as well as an “Unknown Nose,” which is a monument to the nose of the common man, for all those who did not qualify for nasal immortality.
Mini-Europe

Theme park featuring miniature replicas of European monuments


Eller kanskje en tur til Mini-Europa i Brussel, der du kan se miniatyrutgaver av alt fra Londons Big Ben til det skjeve tårnet i Pisa? For ikke å snakke om Le Chene Chapelle i landsbyen Allouville-Bellefosse i Normandie, med to små kapell inne i et hult tre?

True to its name, Mini-Europe is a theme park featuring miniature, 1:25 scale models of monuments in the European Union. Located in Brussels, Belgium, Mini-Europe lies at the base of the Atomium which is in the reverse scale, a model of an iron crystal lattice magnified 165 million times.

The park was created in 1989 and features 350 monuments and live action models, including the Leaning Tower of Pisa, an erupting Mount Vesuvius, and Big Ben including its famous chimes. The buildings represent roughly 80 cities in the EU, most of which were financed by their respective countries or regions.

Though the buildings might be small in size, much attention to detail has been paid in their creation. With the exception of a few stone structures, most of the monuments were created using a silicone mold and epoxy resin or polyester casts. The Cathedral of Santiago de Compostela took 24,000 hours to build, and the Grand Place of Brussels cost roughly €350,000 to complete.

Additionally, the park features a new interactive exhibition, the "Spirit of Europe," which shares EU history through multimedia games.   Her kan du bo i en tønne om du vil.
Nederlansk hotell resirkulerer vinfat til soverom.

De er bygget for å romme 14 500 liter vin. Nå kan du bruke tønnene som hotellrom i stedet.

Er du lei av vanlige hotellrom? Da kan du prøve Hotel de Vrouwe i den nederlandske byen Stavoren. Der kan du legge deg til å sove i et gammelt vinfat!

Soverommene med eikesmak og bouquet er hentet fra et sveitsisk vinslott, forteller

hotellets nettside.

Stavoren er en bitteliten by i Nederland, omtrent åtte mil nordøst for Amsterdam, ved kysten av den kunstige innsjøen IJsselmeer. Byen har bare 1000 innbyggere, men lang historie. Den fikk bystatus allerede på 1000-tallet.

Hotel Vrouwe er ikke helt alene om vinfat-ideen. Også i Rüdesheim i Tyskland kan du sove i et vinfat om du vil.


Her kan du sove i en gigantisk støvel.

Om du kunne tenke deg å prøve noe uvanelig hvorfor ikke sove i en gigantstøvel.
Dette fottøyet byr på alt annet enn sure sokker. The Boot er navnet på et romantiskt boutiquehotell  på Sørøya i New Zealand. Ta en titt på:

http://www.theboot.co.nz/Klar for å overnatte i en hund?


I Idaho, USA kan du sove med godplass i magen til verdens største beagel.
Innvendig har hotellet for ordens skyld kjøleskap, aircondition og bad så her er det bare å leie. Ta en titt her:

http://dogbarkparkinn.com/Hva med å bo høyt oppe i et tre?Hytter i trærne tilbyr de elskere av naturen den glede av å bo i kontakt direkte med treet og dets økosystem , de gledene av eksil fra det løvverk , opplevelsen av en natt i et reir som ligger i den 'nettverk av filialer av et vakkert tre . Det er et skjema for overnatting landlige alternativ . å bli hengt trær , disse hyttene ikke har strøm eller vann strøm .
Ta en titt her:

http://www.cabanesalsarbres.com

Hvordan kan det være å overnatte i et fengsel?

Ja det kan en gjøre i Ljubljana i Slovenia. Her kan en sjekke inn som betalende gjest på det som en gang var et fengsel.
Ta en titt her:

http://www.hostelcelica.com


Og litt grøss og gru:

Sjekk inn på spøkelses-hotellene

Har du sterke nerver og lyst på en ferie utenom det vanlige? Dra på spøkelsesferie!

Ethvert eldre overnattingssted i Norge med respekt for seg selv har et husspøkelse. De fleste historiene er rent oppspinn, skapt av hotellsjefer som vil selge rom.

Men noen steder skjer det virkelig uforklarlige ting.

   

UTSTEIN KLOSTER
Mosterøy i Rogaland
 
For noen måneder siden ble en gjest på rom nummer 10 låst inne. Noe holdt døren igjen med stor kraft.

- Vi sjekket låsen. Ingenting var i veien med den, forteller direktør Jan Erik Waula.

I 2. og 3 etasje i det sørøstre hjørnet av klosteret har det i mange år skjedd merkelige ting. Gjester og personale har løpt unna en kvinne som plutselig bare står der. Andre fornemmer «noe». Guide Liza Johannessen tør ikke være i klosteret om kveldene etter en episode med hundene sine.

- De var vettskremte og stirret på noe jeg ikke så. Hodene deres fulgte etter noe i stua. De gjødde voldsomt, forteller Liza. På 1700-tallet lovet eieren Kristoffer Garmann sin døende kone å ikke gifte seg igjen, men gjorde det likevel. Under seremonien falt han i koma og døde etter syv dager. Episoden kan bevises.


   DALEN HOTELL
Dalen i Telemark
 
Rett som det er høres det barnegråt fra rom nr. 17 i ti-fløyen på Dalen Hotell. Her bodde en ung britisk overklassejente på slutten av 1890-årene. Hun kom med kanalbåten en tidlig maimorgen og dro ikke før i september. I mellomtiden vokste magen. Hun var gravid! Hun ble kalt miss Greenfield.

Da hun dro observerte noen henne med flat mage, men uten unge. Senere skal hun ha blitt pågrepet hjemme i England, dømt og henrettet - for barnedrap. Siden har folk sett en dame i en grå kjole stå på galleriet og kikke. Noen har møtt henne i hallen.

En ny bok forteller om en norsk tjenestepike som ble gravid utenom ekteskap og fødte på hotellet i 1906. Pikebarnet ble funnet dødt i en koffert.


               
ELINGAARD HERREGÅRD
Gressvik i Østfold
Kjenner du at rommet fylles av tung parfymelukt, bør du skjerpe alle sanser. Da kommer Birgitte. Generalfru Birgitte Christine Kaas styrte gården med myndig hånd på 1700-tallet, men forsvant på mystisk vis under en vogntur. Siden da har mange følt hennes nærvær, blant annet Hans Pettersen, den tidligere bestyreren.

- Jeg vasket storstuen da jeg så henne i øyekroken, forteller han. Han tviler fremdeles, men forteller om rom i 2. etasje hvor dørhåndtak er falt av, gjester har kjent kaldgufs og hvor lyset er blitt slått av. En renholder så at orgelkrakken ble flyttet i likhuset i 1996. En leieboer fikk rommet fylt av parfymelukt midt på natten i 1997.

Det går også en historie om en hodeløs mann i sort kappe nede i hagen. Kommer han opp til vinduet, varsler han død.


   VILLA VISNES
Stryn i Sogn og Fjordane

- Vi har aldri sagt det til noen. Men hele bygda snakker om det, hvisker husfrue Kristin Visnes.

I tredje etasje høres bankelyder og gråt. En ung pike skal ha hengt seg der i begynnelsen av forrige århundre. Hun jobbet på hotellet og ble gravid med en tilfeldig forbireisende. Da barnet ble født, drepte hun det, før hun tok sitt eget liv.

- Kvinnen går igjen og gråter, sier Visnes. Gjester har følt seg som i et mausoleum i Villa Visnes. Andre har gitt uttrykk for uhygge.    
HOTELL UNION ØYE
Norangsdalen på Sunnmøre Det var en sommer rundt 1910. Bygdejenta Synnøve og keiser Wilhelm IIs offiser Philip von Moltke var stormforelsket. Men de fikk ikke gifte seg. Det endte med at Philip kastet seg på Nordsjøen i fortvilelse. Synnøve mottok dødsbudskapet samtidig med et brev med forlovelsesringen i.

Like før hadde hun mistet en brosje, som var en gave fra hennes kjære, i elven. Hun ble stadig sett letende langs elven, helt til hun ble funnet druknet i elveosen, iført brudekjole og en blomsterkrans på hodet. Siden da har Synnøve, som senere fikk tilnavnet Lina og nå kalles Linda, holdt til på Union Øye.

Det meste skjer i Det Blå Rommet, men også andre steder. Politimester Arne S. Karoliussen ved Sunnmøre politidistrikt opplevde fenomenene for ti år siden.

- Det var slamring med dører, springing i trapper og en høyrøstet, ubestemmelig skråling. Jeg tittet i korridoren og ut av vinduet. Intet var å se.


   HALD PENSJONAT
Hald i Mandal
Alle trodde spøkelsene på Hald var oppspinn. Helt til pianoet begynte å spille av seg selv. Kjøkkensjef Marta Synnøve Røyland og kokk Anne Line Homestad Thorsen var helt alene i den gamle bibelskolen da de plutselig hørte pianomusikk fra peisestuen.

- Vi har vondt for å tro på spøkelser. Men dette aner vi virkelig ikke hva var. Det var ikke engang noen krakk å sitte på foran pianoet, forteller de.
 
Hendelsen inntraff 8. november i fjor. Klokken var rundt 19.45. Marta Synnøve og Anne Line satt rolig og ventet på et bedriftsselskap. Utenfor var været fint, og det faktum at de begge hørte musikken samtidig, gjør at de ikke tviler. Munkeskikkelse Hald er en praktfull gammel herregård som nå er pensjonat og internasjonalt skolesenter.

I flere år har elevene fortalt om en munkelignende skikkelse i annen etasje ovenfor peisestuen. Men ledelsen har ikke trodd dem. Nå får pianomusikken, og en historie som en mann fortalte i sommer, ledelsen til å vakle i sin oppfatning.

- Mannen bodde her for 50 år siden sammen med moren sin. Plutselig hørte de en fryktelig larm fra peisestuen under, forteller daglig leder Jan-Erik Halvorsen. Også de tyske soldatene under krigen ble redde. I panikk fyrte de av mot skritt de hørte i annen etasje. I dag ser du kulehullene i peisestuetaket.


   
Eller du kan besøke:

Nes kirkeruiner:

Opplevelser som folk har hatt på dette stedet:
  • Elektronikk problemer med bilen
  • Noen bilder som blir tatt på stedet blir kun helt sort
  • Følelsen av at det er tungt å gå (som å gå i vann)
  • Temperaturdropp
  • Lommelykter som slutter å fungere
  • Orbs på bilder
  • Observasjoner av skygger
  • Følelsen av å bli overvåket
    Lyd av fotskritt

     Blaker skanse

Opplevelser som folk har hatt på dette stedet:
Fysisk kontakt
Smeller i dører

     

Jomfruen på Akershus festning

En hard vinter på 1370-tallet var det lite mat på Akershus festning . Så ille skal det ha vært at en av Dronning Margretes kammerjomfruer omkom av sult.

Den døde piken skal siden ha blitt observert i Margaretasalen på festningen. Hun skal komme skridende i en lang kappe, og når hun vender seg mot de levende i rommet har hun intet ansikt, bare en blank, oval flate. Hun går under navnet Mantelgeisten.

Ellers ble en spøkelseshund kalt Malcanisten i 1550 observert i mørkegangen under Jomfrutårnet, og etter at en soldat ble drept til hest i 1567 skal dødshesten ha blitt observert flere ganger under det samme tårnet. Det sies at den som ser hesten ikke vil leve året ut.


   

Munken i Nidarosdomen

Etter en gudstjeneste i Nidarosdomen januar 1924 hevdet bispinne Marie Gleditsch å ha sett en skikkelse – med munkekappe, lysende øyne og en blodig stripe over halsen – passere rett gjennom en av tilhørerne.


   

Piken fra karpedammen i Larvik

Opprinnelig kom Piken fra karpedammen fra Danmark . Da Ulrik
 Fredrik Gyldenløve 
i 1671 reiste fra København til Norge  for å opprette Laurvigen grevskap i Brunla amt og bygge Herregården i Larvik, ble hun med, sammen med skredderen, fordi hun var så flink til å sy. Piken var morløs; den eneste slektningen hun hadde var en bror som var smed.

Før moren døde, hadde hun gitt datteren og sønnen et smykke som de delte i to. Når de ble gjenforent, skulle de sette sammen smykket. Men piken kom aldri tilbake. Hun druknet isteden, like etter Gyldenløves bryllup med sin andre kone  den 17-årige Antoinette Augusta Komtesse Aldenburg. Piken ble funnet død, flytende i karpedammen  i hagen, der hun pleide å sitte og se på fiskene. Folk gjettet at hun hadde falt, for hun kunne ikke svømme.

Siden hjemsøkte pikens sjel  herregården, og folk i Larvik trodde hun kom tilbake for å lokke med seg barn ned i dammen. Gjenferdet forsvant først hundre år seinere da den daværende grevens datter, komtesse  Juliane Sofie, som hadde kommet fra København til Larvik bare ni år gammel i 1766, klarte å sette sammen medaljongen som piken og broren hadde delt. Dermed gjenforente hun søsknene og gav dem sjelefred.

Selv om syersken som druknet virkelig har eksistert, er det ingen bevis for at gjenferdet har gjort det. Men flere skal ha sett henne. Siden skal det være den grå damen som hjemsøker Herregården i Larvik.


   
Den grå damen i Stavern

Den grå dame i Stavern er i følge et lokalt sagn gjenferdet av en tjenestepike som skal ha blitt forført av sjøhelten Peter Wessel Tordenskjold. Det heter seg at den stakkars tjenestepiken ble gravid, hvorpå Tordenskiold sviktet henne og hun druknet seg i brønnen på Citadelløya. Siden skal hun ha gått igjen på Staverns Fort i form av en grå dame.

Fangen i celle 11

I det gamle kriminalasylet i Erling Skakkes gate, som nå er bedre kjent som Norsk rettsmuseum, har flere hørt skritt og stemmer fra cellefløyen på loftet. Spesielt celle 11 går igjen i skrekkhistoriene fra Trondheims mest kjente spøkelseshus.

Det er blitt sagt at det er en dommer som går igjen i den knøttlille cellen uten vindu. Han skal urettmessig ha dømt en ung mann til lang soning i dette rommet. Dommeren skal etter sin død ha søkt tilhold i cellen hvor fangen tok sitt liv.   

Skal du på ferie til utlandet kan du jo reise hit:Leeds Castle, Kent, England

Slottet i Leeds er et av Englands flotteste og er over 1000 år gammelt.

Her går en stor svart hund igjen, som sies å være dødens ånd. Hunden skal visstnok terrorisere slottet på det verste. Mange kjente historiske personligheter har bodd her, men ingen av disse er rapportert sett igjen.
Mange av slottene er populære blant spøkelsesjegere, turister og andre nysgjerrige som håper å få se et ekte spøkelse.


   


Ballygally Castle, Irland

Sies å være det mest hjemsøkte slottet i Nord-Irlands Antrim-distrikt. Flere spøkelser skal befinne seg her. Et av dem, Lady Isobel Shaw, går rundt og banker på dørene til gjester og forsvinner når dørene åpnes.

Lady Isobel Shaw syntes dette er morsomt, etter at hun ble låst inne på rommet sitt av sin ektemann og utsultet. Hun endte sitt liv ved å hoppe i døden ut vinduet.

   


           

Lizzie Borden House

En stille formiddag i 1892 ble ekteparet Andrew og Abbey Borden funnet drept i sitt hjem i Massachusetts. Paret var hugget til døde med øks, og de eneste som hadde vært til stede i huset var parets 32 år gamle datter Lizzie og en husholderske. Husholdersken ble raskt frikjent da alle beviser pekte mot datteren, men hun ble også overraskende frikjent. Det blodige dobbeldrapet er i dag et av de mest berømte i amerikansk historie, og huset er bygget om til et Bed & Breakfast-hotell hvor man kan bo i de gamle, knirkende rommene som fortsatt er innredet som de var på 1800-tallet. Det finnes utallige historier om folk som har hørt merkelige lyder og har møtt Lizzies foreldre i de mørke gangene, og huset har da også blitt kåret til det mest hjemsøkte i USA.

Det koster 200-225 dollar å bo i rommet hvor Abbey Borden ble funnet død - drept med 18 øksehugg. Sov godt!
     


Dragsholm Slot, Danmark

I dag er Dragsholm slott et hotell, men en gang i tiden bodde det folk der som fortsatt "bor" der. Flere gjenferder sies å gå igjen her.

Et av dem er "den grå damen", som sies å være et vennlig spøkelse. Et annet er den "hvite damen", som var uttro med en mann av lavere klasse og derfor ble fengslet av sin egen far.

Et skjelett med en hvit kjole ble funnet i slottet på 30-tallet. Det tredje spøkelset her sies å være jarlen av Bothwell, som satt i fengsel her i fem år før han døde. Han sies å komme igjen med sin hest og kjerre på hovedplassen inne i slottet. 

Bran Slott, Transylvania, Romania

Kanskje bedre kjent som Draculas slott, var Brad slott en gang residens av Prins Vlad Tepes.

Han regjerte Transilvania med terror på 1400-tallet, og var inspirasjon til Bram Stokers "Dracula". Tusenvis av morbide ting tok sted her.


     


             

Waverly Hills Sanatorium

Det mest hjemsøkte stedet i verden. Denne tittelen kan det gamle Waverly Hills Sanatorium i Louisville, Kentucky smykke seg med etter besøk fra et utall av spøkelsesjegere. Sanatoriet ble bygget i 1906 så man hadde et sted å sende de ytterst smittsomme tuberkulosepasientene. Noen mener at så mange som 60.000 mennesker døde på Waverly, men det virkelige tallet er nok nærmere 6.000. I dag er sanatoriet stengt, men man kan få guidede turer - blant annet (hvis du tør) gjennom den 150 meter lange dødstunnelen som ble brukt til å frakte de mange døde vekk fra hovedbygningen.
Merkelige lys, rare skikkelser og uforklarlige skrik er nesten hverdagskost i de gamle bygningene, og på www.therealwaverlyhills.com kan man se bilder og video med rare fenomener som besøkende har opplevd.       


               

The Winchester Mystery House

I San Jose, California ligger et av verdens rareste hus. Den opprinnelige eieren var Sarah Winchester, enken etter den berømte våpenmakeren William Wirt Winchester. Hun var livredd for å bli hjemsøkt av åndene fra de mange menneskene som var drept av mannens rifler, så for å forvirre åndene fikk hun hele tiden bygget nye rom og ganger i huset. Det var ingen overordnet plan, så huset endte med å bli en gigantisk labyrint med trapper som ikke fører noe sted og dører som ikke kan åpnes eller som bare fører inn i en murvegg. Byggingen foregikk i 38 år, og stoppet ikke før den dagen Sarah Winchester døde. I dag sies det at hun selv hjemsøker huset, som er gjort om til museum, og på winchestermysteryhouse.com kan folk fortelle om sine merkelige opplevelser i huset. Det er det visstnok mange som har hatt.
Huset har 160 rom, 47 peiser, 17 piper, to kjellere og tre heiser.


         Tower of London

The Tower of London ved bredden av Themsen er et annet kjent slott. Det blir besøkt av tusenvis av turister hvert år.

Med 400 år fulle av grusom historie, vold og henrettelser, er det ikke rart at dette slottet blir regnet som å være et av Englands mest hjemsøkte steder. Det er også landets eldste borg og fengsel.

Et av slottets mest kjente gjenferder er Anne Boleyn, den kjente hustru av Henry VIII. Henry hugg hodet av henne inne i slottet i 1536. Det sies også at spøkelset etter Lady Jane Grey bor i slottet.

Mange har sett spøkelsesvogner her og hunder er redd for i det hele tatt å komme i nærheten av Salttårnet, hvor de kongelige ble plassert før henrettelser.


    

                 

Alcatraz

2,4 kilometer ute i San Fransisco-bukten ligger det berømte og lite gjestfrie fengselet Alcatraz. I årene 1934-1964 holdt de tykke murene på noen av USAs mest hardkokte kriminelle - blant annet Al Capone og George "Machine Gun" Kelly. Allerede mens stedet fungerte som fengsel rapporterte vaktene ofte om merkelige skikkelser som plutselig dukket opp og forvant igjen. Etter at Alcatraz ble gjort om til museum, har turguider og besøkende dessuten fortalt om uforklarlige stemmer, skrik, trinn og plystrelyder fra de tomme cellene.
Mange tror at Al Capone hjemsøker Alcatraz, og flere ansatte sier at de har hørt gangsterkongen spille banjo, selv om det ikke har vært andre mennesker til stede i fengselet enn dem selv.         


Warwick Castle, England

Warwick-slottet er kjent for sitt hjemsøkte Watergate Tower - også kalt spøkelsestårnet. Slottet ligger med flott utsikt over elven Avon.

Det mest kjente spøkelset her er Sir Fulke Greville. Han går igjen sammen med sin tjener, som stakk ham til døde i 1628. De kan sees igjen i bildet av Sir Fulke Greville, som henger over peisen i stuen og stadig fyker ut i rommet... 


 

                   

Chelsea Hotel

Det var en gang Chelsea Hotel på Manhattan i New York var svært populært, spesielt blant musikere og forfattere. De gamle, vakre rommene tiltrakk seg tusenvis av berømtheter som Bob Dylan, William S. Burroughs og Leonard Cohen, mens Arthur C. Clarke skal ha skrevet sin klassiker 2001: A Space Odyssey på et av rommene. I oktober 1978 forsvant litt av glansen da Sid Vicious, bassisten i Sex Pistols, stakk ihjel kjæresten sin på et bad i hotellet. I dag sies Chelsea Hotel å være hjemsøkt av berømtheter som Thomas Wolfe, Eugene O'Neill og Dylan Thomas, og mange gjester på hotellet melder om merkelige opplevelser i de mange gangene.
Kort tid etter drapet på kjæresten tok Sid Vicious en overdose heroin og døde. Det sies at han i dag hjemsøker heisen på Chelsea Hotel.           


Edinburgh Castle, Scotland

Et annet notorisk hjemsøkt sted er Edinburgh Castle. Over en million besøkende kommer hit hvert år. Edinburg er også en av Storbritannias mest beryktede byer. Slottet er bygget høyt oppe på en død vulkan og er kjent for å ha blitt angrepet og gjenreist flerfoldige ganger.

Det sies at slottet blir hjemsøkt av en enslig sekkepipeblåser, en hodeløs trommemann og rastløse sjeler som franske fanger fra Sjuårskrigen og fanger fra den amerikanske revolusjonskrigen.

Den enslige pipemannen kan fortsatt høres når han blåser i vei i de hemmelige tunnelene under slottet og mange har sett en spøkelseshund på hundekirkegården inne på slottet.
                     

Statsfengselet i Ohio

Uhyggelige bygninger og spøkelser hører ofte sammen  - nesten som om arkitekten planla å bygge et hjemsøkt hus. Det gjorde jo nesten arkitekten bak Ohios Statsfengsel, for så vidt. Han forsøkte i hvert fall å få fengselet til å se så massivt og lite innbydende ut at folk ikke skulle få lyst til å komme tilbake. Statsfengselet ble innviet i 1910, og var i bruk frem til 1972 da man begynte avviklingen og flyttet fangene over til mer moderne fengsler. I 1990 ble bygningene gjort om til museum, og i dag kan man komme på guidede spøkelsesturer. Det er svært populært, da mange har hatt merkelige opplevelser med uforklarlige stemmer og skygger - spesielt i sykehusavdelingen og rundt fengseldirektørens kontor.
Fengselet har vært arena for en lang rekke filmer, blant annet "Tango & Cash" samt klassikeren "Shawshank Redemption" med Tim Robbins og Morgan Freeman. Se mer på www.mrps.org.


             

                         

De underjordiske kammerne i Edinburgh

Om du leter etter spøkelseshistorier, prøv å taste inn "underground vaults Edinburgh" i en søkemotor. Under Edinburghs store handlegate, South Bridge, gjemmer det seg nemlig et stort underjordisk system med 120 rom, som på 1800-tallet ble konstruert for oppbevaring. Det kalde og fuktige inneklimaet fikk imidlertid raskt handelsmennene til å droppe kamrene, som raskt ble tatt over av fattige, kriminelle, prostituerte og annet godtfolk som hadde større problemer enn mangel på sollys, rent vann og toaletter. I dag er kamrene et populært turistmål hvor man kan få guidede turer. Mange har fortalt hvordan de har hørt merkelige stemmer og sett ånder i kamrene, og mange hevder de har blitt slått eller dyttet til i mørket.
Etter å ha filmet i kamrene kom et TV-team fra BBC i 2009 hjem med 20 minutters lydopptak av en katolsk prest. Det har enda ikke lyktes noen å finne en logisk forklaring på lyden, som ble sendt i programmet "Joe Swash Believes in Ghosts" på BBC 3 i januar 2010.
                 


Chillingham Castle, Northumberland, England

Langt inne på det engelske bondelandet har Chillingham slott vært i Earls Greys eie siden 1200-tallet. Cullingham er kjent for å være det mest skumle og hjemsøkte slott av alle.

Flere spøkelser sies å bo her, blant annet "Blue Boy", som går igjen i "det rosa rommet".
Ved midnatt kan skrik og hjerteskjærende rop høres fra et hull i veggen. Når ropene blir borte, sies det at et skjær av blått lys åpner seg og figuren av en gutt vil nærme seg sengen.

Under en oppussing av slottet ble beinrester fra en ung gutt og filler av blå klær funnet i veggen hvor ropene kommer fra.

Et annet gjenferd som går igjen her, er Lady Mary Berkerly. Det sies at du kan høre nattkjolen hennes som dras over gulvet når hun går gjennom korridorene og leter etter mannen sin. Mannen stakk av med søsteren for lenge siden.

Det mest kjente spøkelset er likevel den kjente torturisten John Sage. Mannen som blir regnet som den mest utspekulerte og grusomme av alle gjennom tidene, og sørget for at 97 prosent av alle fangene som gikk inn i slottet aldri kom ut igjen. 


   
Windsor Castle

Et av den britiske dronningens mange bosteder, Windsor Castle, sies å ha mange gjenferder. Noen mener til og med de har sett spøkelset etter Henry VIII løpende gjennom gangene og stønne klagende.

Et annet spøkelse som sies å gå igjen her er Saxon Hunter Herne, som reddet kongens liv da han kastet seg selv foran en hjort og ofret seg selv. Han vandrer fortsatt på premissene sammen med jakthundene sine.
Vitner sier også at de ser gjenferdet etter Dronning Elizabeth i vinduet på Deans Cloister og i det kongelige biblioteket. Hun går visstnok i en svart nattkjole med et sjal i samme farge over skuldrene

Berry Pomeroy Castle

Ruinene av det gamle slottet Berry Pomeroy har rykte på seg for å være hjemsøkt på det verste. Slottet har mange legender.

Folk sier at det er hjemsøkt av spøkelset til Margaret Pomeroy, som ble fengslet av sin sjalu søster og til slutt sultet i hjel. Søstrene var forelsket i samme mann. Margarets spøkelse blir kalt "The White Lady".

Det sies også at datteren til Norman Lord ble voldtatt av sin egen far på slottet. Avkommet ble kvalt til døde av enten faren eller datteren i et av slottets rom. "The blue Lady" er trodd å være spøkelset av jenta som ble voldtatt