HER ER NOEN AV VÅRE BUNADER

 

Regler for bruk av bunad

Av Erik Lundesgaard

Direktør i Bunad og folkedraktsrådet, Gunn Jensberg, har utarbeidet ti bud for bruk av bunad:


1. Hodeplagg er obligatorisk både for kvinner og menn.

2. Bunadsko er å foretrekke. Utrykket skal være enkelt, ikke bruk pumps eller støvletter. Svarte, enkle sko kan til nød passere.

3. Bruk tette strømper av ull eller bomull. Nylonstrømper er tabu. Som oftest er det svarte strømper som er tingen, men det kan være ulike regler som gjelder for ulike bunader.

4. Begrens tilbehøret. Søljen skal plasseres der den hører hjemme, ikke på livet eller vesten. Ikke bruk sølvbelte på en bunad der det ikke hører til.

5. Pyntfri sone. I tidligere tider brukte man ikke pynt i ørene. Ikke bruk søljeøredobber eller andre øredobber. Men sjekk ut hva som hører til bunaden. Enkelte nye bunader har øredobber som en del av tilbehøret.

6. Snublefritt skjørt. Sørg for at stakken ikke er for lang eller for kort. Kanten skal ligge 15-20 centimeter over bakken. Man skal ikke måtte holde i skjørtet for å unngå å tråkke i det.

7. Dunjakke-forbud. Er det kaldt, bruk lyst ullundertøy. Mangler man ytterplagget som hører til bunaden, kan man eventuelt bruke et svart, nøytralt sjal.

8. Bunadsparaply er vulgært. En tradisjonell svart paraply gjør nytten om det regner.

9. Naturlig uttrykk. Kvinner bør sørge for at sminken ser naturlig ut.

10. Kniv er forbeholdt menn. Bunadskniv til damer er et nymotens påfunn, dette hører ikke hjemme på kvinnebunader, kun enkelte 

Kva slags bunad skal eg velje?
Vi råder deg til å setje deg godt inn i kva bunader som finns i dei områda du føler tilknyting til. Dette kan vere det området du er oppvaksen i, eller plassar du har slektningar frå. Du kan også velje bunad frå den staden du har flytta til. Det er ikkje forbode å velje noko anna, men du må vere forberedt på at folk forventar at du har tilknyting til den plassen bunaden din er frå.

Der eg kjem frå, er det fleire bunader i bruk. Kva for ein er den mest riktige? 
Nokre bunader frå same område byggjer på ulikt draktmateriale, og  ser derfor ikkje like ut. I tillegg har dei ulike bunadsprodusentane ofte helt seg i varierande grad til den gamle folkedraktskikken i området. Nokre bunader ligger svært nær det gamle draktmaterialet, medan nokre har kan hende  latt seg inspirere av andre objekt også, til dømes lokal flora eller ei rosemalt kiste. Kva som er riktig for deg, kjem an på om du er oppteken av å ha ein bunad som ser ut som folkedraktene, om du vil ha ein som har vore i bruk i lang tid eller om du vil ha den som er mest vanleg. Svaret er opp til den enkelte, her finns det ingen fasit.

Finns det godkjende bunader?
Nei, det finns ingen godkjenningsordning for bunader. Ein må imidlertid vere oppmerksam på at dei som har utarbeida bunaden kan ha opphavsrett til den, og at produksjon utan denne sin løyve vert anset som piratkopiering. Det mange tenkjer på når ein seier "godkjend", er bunader som er utarbeidd av lokale bunadnemnder eller i samarbeid med Bunad- og folkedraktrådet. Ein lagar då ein bunad etter organisasjonen / institusjonen sine kriteria.

Må eg bruke hovudplagg?
Dei fleste bunader har hovudplagg, og bunaden er komplett fyrst med dette på. Før i tida hadde alle gifte kvinner hovudplagg. Dei ugifte jentene hadde gjerne et eige hovudplagg eller fletta og oppsett hår.
Skal eg bruke hovudplagg for gift eller ugift når eg er sambuar?
Det er ikkje noko i vegen for at du kan bruke hovudplagg for gift om du ønskjer det. Dette gjeld også andre draktdelar for gifte som somme bunader har.

Kan eg bruke sylv som ikkje høyrer til bunaden?
Viss du har arva sylv, kan du gjerne bruke dette. Elles anbefaler vi at du bruker sylv som er utforma til bunaden.

Kva slags strømper skal eg bruke?
Vi tilrår knestrømper eller strømpebukse i ull eller bomull. Dei ulike bunadene har strømper i ulike fargar. Kva som høyrer til din bunad kan du få informasjon om hjå ditt lokale husflidsutsal eller bunadnemd.

Skal ein ha på seg trøye og hovudplagg inne?
Trøya bør vere på, spesielt i formelle høve, som til dømes kyrkjebruk. Menn skal etter tradisjonen ta av seg hovudplagget inne, medan kvinnene beheld det på.

Kva sko skal eg bruke til bunaden?
Vi anbefaler bunadsko, t.d. Klaveness. Enkle svarte sko eller sko / støvlettar med snøring kan også brukast.

Stell av bunader

Stell og oppbevaring av bunad
Ein bunad kan godt hengje i eit vanleg klesskap, men den bør hengje i ein bunadspose for beskyttelse. Ein slik bunadspose skal helst vere sydd av ubleika og ubehandla lerret, slik ein får kjøpt i dei fleste husflidsutsal. Ein kan også godt bruke eit gamalt utvaska dynevar som pose, og til skjorta kan ein bruke eit gamalt putevar.

Skjorta bør ligge flatt. Det er viktig at bunadsposen er av bomull eller lin, og ikkje andre, tette syntetiske stoff, eller plast, som ikkje pustar. Da vil fuktigheten som gjerne sit igjen i plagget etter bruk, gjere at plagget morkner.

Bunaden bør hengje på ein godt polstra kleshengjar, slik at vekta blir jevnt fordelt. Det beste er likevel å feste stroppar på innsida av livet, vrenge bunaden med vesten ned i stakken, og hengje stroppane på kleshengjaren. På denne måten belastar du ikkje stoffet i vesten.

Bunaden skal ikkje vaskast, verken stoffer av ull eller silke tåler vask særleg godt. Helst bør bunaden rensast på eit kvalifisert renseri. Dersom du får ein liten flekk på stakken, er det enklaste å ta ein rein klut med lunka vann, og vaske flekken forsiktig bort.
Silketørkler og andre flate tekstilar bør liggje flatt dersom du har plass. Hvis ikkje kan dei rullast opp på papprullar, med matpapir innerst. Silketørkler kan også legges ubretta og laust i ei øskje.


Stell av bunadsskjorter
• Som ein generell regel bør bunadsskjorter ikkje vaskast i maskin. Skjortene vil halde seg lengre fine dersom ein vasker dei for hand. Skjorter med broderi bør ein i alle fall ikkje vaske i maskin. Bomullsskjorter uten broderi tåler maskinvask.
• Bunadsskjortene bør alltid vaskast rett etter bruk slik at eventuelle flekkar ikkje tørkar for mykje inn. Gamle flekkar er vanskelegare å vaske bort enn nye.
• Bunadsskjorter bør ikkje strykast lenge før bruk. Strøkne skjorter har lett for å gulne.
• Skjorter som har byrja å gulne, bør ein fyrst vaske for å sjå om gulninga går bort. Dersom dette ikkje hjelp, kan ein henge dei ut i sollys eller legge dei på snøen om våren for bleiking. Dei må ikkje bleikast lenge eller ofte, fordi sollyset svekkjer fibra. 

Bunadsskjorte av bomull
Bomullsskjorter tåler å bli vaska ved høg temperatur. Dei tåler kokvask, men det skulle ikkje være nødvendig med så høg temperatur. Skjortene er oftest lite skitne, og det vanlige er å vaske dei etter bruk. Derfor kan 40 grader være nok, og i alle fall 60 grader. Ein kan variere med temperaturen alt etter kor skitten skjorta er. Dersom ei bunadsskjorte i bomull har broderte hals- og/eller ermkrager i ull, silke eller lin, må ein vaske skjorta som for ein av desse fibra. Desse fibra krev ein svakare vask enn bomull.

Bunadsskjorte av lin
Lin er ein meir vaskømfintlig fiber enn bomull. Ei brukt linskjorte kan ein legge i svakt lunka vatn cirka ett døgn eller fra ein dag til neste. Ein del av støvet vil forsvinne med dette. Vasketemperaturen bør ikkje overstige 60 grader. Høg temperatur saman med mekanisk behandling vil lett påføre linfibra skade. Etter at skjorta har ligget i vatn, kan ein vaske den i 30 - 40 grader.

Skjorte med broderi i ull og/eller silke
Ull og silke bør ikkje vaskes med for høg temperatur, helst handlunka, og med svak mekanisk behandling. Ein bør også velje et vaskemiddel med nøytral ph-verdi, for eksempel MILO.


Stell av sylv
Pussing av bunadssylv bør gjerast med pusseklut eller pussehanske som ein kan kjøpe i gullsmedforretninger. Flytande sølvrens av ulike typer er ikkje å anbefale. Disse produktene kan vere så sterkt rensende at gamalt bunadssylv, oksydert eller forgylt sylv kan bli skada.
Ein enkel måte å rense sylvet på er å vaske det i lunka grønnsåpevatn tilsatt noko salmiakk. Det er også lurt å tørke over, for eksempel syljer, like etter bruk med ein klut fukta med grønnsåpevann. Ein tar da bort fettholdige fingermerker før dei fester seg.

Sylv holder seg lengst fint i tett plastpose. Et unntak fra denne regelen er sølvbelter som har stølene festet til lær. Lær inneholder garvesyre, og ved å la beltet ligge i tett plastpose kan syra misfarge sølvet. Sylv som skal oppbevarast i bankboks, bør ligge i plastpose. Grunnen er at metallet i bankboksane også kan misfarge sylvet.

Har bunadssylvet fått flekker som er vanskelige å få bort, bør ein kontakte sylvsmed for råd.

Oslo bunad
Løken drakt
Lundeby bunad
Kven drakten
Finnmarks bunaden
Dovre bunaden
By drakten (Oslo)
Alta bunaden
Bærum festdrakt
Sogn
Setersdalbunad
Rondastakk
Raudtrøye bunad Telemark
Nye Valdres bunad
Hedemark
Aust - Agder
Øst - Telemark
Øst - Telemark
Øst - Telemark
Vestfold
Vestfold
Numedal
Aker drakten
Nordmøre
Nordmøre
Østfold
Østfold
Nordland
Nordland
Lier
Romeriks bunaden
Romeriksbunad
Vest - Agder
Vest - Agder
Voss
Voss
Fana herrebunad
Hardanger bunad
Sunnfjord bunaden
Vest - Telemark
Vest - Telemark
Sunnmøre
Sunnmøre
Hallingdal
Hallingdal
Lofoten
Graffeldrakt Guldbrandsdal
Kvam
Hamarøy bunad
Romsdal bunad
Rogalands bunad
Nord Trønderbunad
Tips og stell av bunader:

  Bunadsparaply

Alt tilbehør som ikke hører til bunaden, bør være så nøytral som mulig.
Det anbefales gjerne en nøytral sort paraply.

  Stryking av bunadsskjorter.

Dynk skjorta først og la den hvile en stund. Stryk bunadskjorta som en vanlig skjorte. Tilpass varmen etter fiberen i skjorta. Lin tåler i utgangspunktet ikke høy varme. Noen stryker ermene med brett, andre ikke. Det er en smaksak. Fra gammelt av var nok skjorteermene strøket med brett.
Legg ikke bort skjorta uvasket, heller ikke ferdigstrøket, da den gulner av stryking.
Stivelse er unødvendig.

Påsydd sølv.

Alt av sølv som er påsydd bunaden må sprettes av
når de skal pusses.
Ellers er det lett å få flekker på bunaden.

Bunadskjortestørrelse

  Hvorfor er noen herrebunadskjorter til å svømme i, med enorme mengder av stoff i armer og liv. Og samtidig er de så korte i livet at de sklir opp av buksa? Tradisjonelt var skjortene til menn så lange at de ble brettet rundt i skrittet, man brukte ikke underbenklær. Når det gjelder bredde i bolen bør den tilpasses brukeren. Vidde erm derimot bør kopieres likt i fra originalen.


 

Silketørkle

Hvordan man knyter tørklet til en
herre Vest-Telemark? Benyttes tørkle og halsring sammen?
Tørkleet kan f.eks knytes som en sløyfe.
Du bør ellers få det demonstrert av noen som kan det. Halsringen sitter i skjorta under tørkleet. 


Vasking av bunadsskjorte

  Kan man vaske linskjorter i vaskemaskina? Hvordan skal skjorten oppbevares for å hindre at den gulner og hvis den allerede er blitt gul, hvordan kan man rette på det?
  En bør unngå bruk av vaskemaskin. Håndvask er det beste. Håndvask ikke varmere enn 60 grader med vanlig sun-light-såpe. Oppbevares i vasket og ustrøket tilstand gjerne i et gammelt putevar.   


  Rødvin og gule flekker på bunadsskjorta

  Når flekken er tørket er det vanskelig, men kanskje kan solbleiking  hjelpe .

   

  Gulnet lin skjorte

   Hva er deres beste tips for å få en gulnet linskjorte fin og hvit igjen?
  Et bra tips er: legg den på snøen i april/mars, det er den tradisjonelle måten.


  Hvordan skal bunaden henge?

   Hvordan skal stakken henge på kleshengeren?

   Når det gjelder kleshenger bør den polstres, det beste er hemper fra Stigningen.

  Oppbevaring

  En bunad bør ikke henge på en tynn kleshenger, en må i så fall polstre hengeren. Eller en kan og sy stropper i stakkelinningen på vranga til å henge den etter. Dersom en har plass kan bunaden ligg flatt. Oppbevar den gjerne i en tøypose.
  Skjorta kan som skrevet tidligere blekes i sola. oppbevar den ustrøket i ren tilstand.
  Hår!

   Om du ikke har hodeplagg, bør håret være  oppsatt, eller...?

  Det avhenger av hvilken bunad du har, generelt sett kan en si at en bør ta sammen håret med et band eller ei flette.
  Undersøk tradisjonen for din bunad, det finnes stor variasjon i håroppsetting i de ulike områdene i landet.


   

  Rensing av bunader.

  Spør renseriet om de har erfaring med rensing av bunad. Det kan variere etter kompetansen på de ulike renseriene.