MIX MAX - RARITETER

RARE OPPFINNELSER:

 Oppfinnelser:

TEMASKIN
I 1902 oppfant en britisk urmaker, Albert E. Richardson, verdens første temaskin.
Prinsippet er at en klokke ringer på et planlagt tidspunkt, og da tennes en fyrstikk under kjelen. Når vannet koker, får dampen kjelen til å vippe ned til en kopp. Og når teen er klar, ringer klokken på ny, det varmes opp en fjær som skyver en plate over rødspritholderen, slik at ilden slukker. Hvis den virker da.TELEFON
Den tyske skolelæreren Johann Phillip Reis foretok i 1860 verdenshistoriens første offentlig bevitnede telefonopprigning.
Han brukte et apparat lagd av uthult propp fra et ølfat, et pølseskinn, en fiolin og en strikkepinne.


FORYNGELSESSTRÅLER
I 1932 tok amerikaneren M.E.Montrude patent på en foryngelsesmaskin. Pasienten lå på en seng med bare hodet utenfor maskinen og ble bestrålt med en blanding av radiobølger, magnetisme og ultrafiolett lys. Om rynkene ble borte, sier historien ingen ting om.


PULVERKAFFE
I 1771 fant en engelskmann på å fremstille en lett oppløselig pulverkaffe. Ingen tok notis av nyvinningen, noe den japanske kjemikeren Sartori Kato erfarte da han i 1903 tok patent på pulverkaffe i USA. Den kjappe og enkle løsningen slo først an i 1950-årene da folk flest fikk mer å gjøre i arbeidslivet.
FILMLERRET
På 1800-tallet kunne man se film gjennom et kikkehull i Thomas A. Edisons Kinoscope. Men så ble edison kontaktet av oppfinneren Thomas Armat med en fremviser som prosjiserte filmen på lerret. Edison tilbød straks å sette den i produksjon, men krevde å få finne et navn til oppfinnelsen. I april 1896 hadde Edison Vitascope premiere i New York, året etter brødrene Lumieres første filmfremvisning i Paris.

SIKKERHETSNÅLEN
I 1849 var amerikaneren Walter Hunt desperat. Han skyldte 15 dollar til en venn, men eide ikke en cent, så han bestemte seg for å finne opp noe som kunne hjelpe han til å komme ut av gjelden.
Han satte seg derfor ved skriverbordet og fingret med en messingtråd. Han snodde den i en spiral på midten og i den ene enden satte han et lite metallhylster som holdt trådspissen fast. Dermed var sikkerhetsnålen skapt. Tre timer senere solgte han rettighetene til oppfinnelsen for 400 dollar.

ELEKTRISK KORSETT
I slutten av 1800-tallet var alt elektriskt en sikker suksess. Thomas Alva Edisons glødepære gikk sin seiersgang over hele verden, og det krydde av elektriske apparater som skulle utrette mirakler.
Blant dem var det elektriske, batteridrevede korsettet som ifølge annonsen fra 1891 " Omgående styrker indre organer og kurerer både gikt, nervesmerter og forstoppelse". I tillegg gjorde korsettet også "selv den mest keitete figur yndig og elegant.

DET KURERENDE BELTE
I 1895 var nyresykdommer og gikt bare noen av plagene som elektriske belter ifølge produsentene kunne kurrere. Belte var imidlertid bare juks. Ved hjelp av ledninger var kobber og sinkskiver forbundet med litt stoff, noe som ga kjøperen illusjonen av et batteri. På innsiden av beltet sørget chilisaft for at man opplevde en "varm og helbredende" effekt.
RISTESTOL SATTE FART PÅ MAGEN
Den amerikanske legen John Harvey Kellog oppfant ikke bare cornflakes. I tillegg til strenge dietter ble pasientene på hans sanatorium i starten av 1900-tallet også utsatt for en spesiell ristestol. Vibrasjonene skulle kurere både forstoppelse og ryggsmerter.
KOBBERSKIVER STILLER DIAGNOSEN
Det såkalte Microdynameteret fra 1936 var tilsynelatende en høyteknologisk oppfinnelse. Pasienten skulle gni på to kobberskiver, deretter skulle apparatet ifølge produsenten fortelle hva som feilte ham. Apparatet kunne til og med kurere mange sykdommer. Da oppfinnelsen for noen år siden skulle stilles ut på et museum, viste det seg at det ikke var forbindelse mellom kobberskivene og resten av apparatet.


TANNPINE ER EN SAGA BLOTT
Så sa en reklame fra 1885. Smarte folk fra Lloyd Manufacturing Company har åpenbart funnet ut at kokain er et fremragende middel til å lindre tannpine, så de hadde funnet opp kokainsukkertøyet som skulle virke med det samme. Til gjengjeld er det ikke blitt plass på annonsen til å komme inn på bivirkningene det kunne tenkes å være ved å innta kokain. Ut fra bildet later det dessuten til at sukkertøyet også er særdeles velegnet for barn.
FRISK SOM EN FISK
I en tid med høy barnedødelighet ble det regnet for å være et sunnhetstegn at barna var i godt hold - altså tykke. Det utnyttet apotekeren Edwin Grove da han i 1878 kom med en egenutviklet styrkedrikk mot malaria: Grove's Chill Tonic. I tillegg til kinin inneholdt drikken søtningstoff og sitronsaft, og kundene bele straks helt hektet på produktet. Det smakte bedre enn ren kinin som ellers hadde vært det middelet som amerikanerne foretrakk å ta mot malaria.

SPILL EN PLATE SJOKOLADE
Sett på platen, nyt musikken og spis platen når du ikke vil høre den mer. Det var ideen bak den besynderlige oppfinnelsen fra den tyske sjokoladefabrikken Stollwerck. En grammofon som spilte plater laget av sjokolade. Grammofonen ble oppfunnet i 1903, men hadde bare kort levetid.
Platene var for skjøre, grammofonen for støyende og lydkvaliteten smeltet ikke akkurat i ørene.


Andre rariteter    Se de merkeligste allergiene

Det er ikke bare gress og bjørk som klør...

De fleste mennesker vil i løpet av livet plages av ulike typer pollen- og matallergier. Men disse sære variantene er det heldigvis de aller færreste som får oppleve.

Her kommer noen av de merkelige allergiformene vi kjenner til i dag.

Solallergi
Noen subgrupperinger som gothere og datanerder hevder kanskje at de lider av dette, men noen mennesker er faktisk allergiske mot sollys. Der vi andre blir solbrente opplever disse utslett og kløe, selv når de har på seg klær og solkrem. Dersom en solallergiker blir direkte eksponert for sollys over lengre tid, kan det i verste fall føre til organsvikt og død.

Vannallergi
For disse stakkars folkene kan selv en morgendusj være en skummel affære. I de verste tilfellene kan selv en tåkete dag føre til utslett og blemmer på huden. Selv kontakt med egne kroppsvæsker kan føre til allergiske reaksjoner for enkelte. Heldigvis kan dog de som har en mild form holde allergien i sjakk med vanlig antihistaminbehandling.

Svetteallergi
Enkelte sofagriser ville nok satt pris på denne diagnosen, men livet er ingen lek for de som er hardest rammet av svetteallergi. Mange mennesker har en mild form av denne allergien som manifesterer seg i irriterende, men likevel moderate utslett. De tyngst plagede kan på sin side fort havne i ambulanse så snart de anstrenger seg for mye på en varm dag...

Kuldeallergi
Jada. Man kan også være allergisk mot kulde. Vi nordboere vil kanskje le av dette, men for de plagede vil eksponering for kaldt vær føre til ekstreme utslett. De fleste som lider av denne allergien bør også holde seg unna svømmebassenget, siden kroppstemperaturen blir så lav i vannet at de risikerer livstruende allergiske reaksjoner.

Varmeallergi
Naturens sans for symmetri vil ingen ende ta, og for hver kuldeallergiker kan du også finne en som ikke tåler varme. Mange tror kanskje denne er det samme som svetteallergi, men disse allergikerne får først symptomer når de eksponeres direkte for varme objekter. Så alt fra å holde en varm kaffekopp til langvarig soling kan føre til symptomer, som for øvrig ligner kuldeallergikernes.

Trykkallergi
Vi mennesker er sosiale vesen som vanligvis er avhengige av fysisk kontakt. Men for disse stakkarne er en klem det siste de vil ha. Bare en liten berøring eller skramme fører til merker og utslett på huden. Faktisk kan en si at huden til disse allergikerne fungerer som et lerret. Selv om dette kanskje kan være hendig når man skal huske telefonnummeret til en potensiell date, blir nok denne allergikeren ganske så ensom i lengden.

Hormonallergi
Leger har nylig oppdaget denne allergiformen, som langt på vei kan forklare hvorfor enkelte kvinner lider mer i menstruasjonsperioden enn andre. Tidligere trodde man at hormoner var for små til å frembringe allergiske reaksjoner, men nye studier viser at kvinner som opplever helseplager i forbindelse med menstruasjon produserer høyere nivåer av antistoffer mot både østrogen og progesteron.

Vibrasjonsallergi
Denne merkelige allergien er nok alle gressklippende barns store drøm fra tid til annen. Men hvor morsomt vil det være i lengden å reagere på all form for kontakt med mekanisk vibrasjon? Etter bare fem minutters playstation-spill (med vibrerende spake, selvsagt) ville du fått utslett og blemmer over hele kroppen...

Treningsallergi
Om svetteallergi lyder fristende for de mange støttemedlemene på ymse treningsstudio i vår langstrakte land, må treningsallergien virkelig låte som himmel på jord. Tilstanden, som er kjent som EIA, kan derimot føre til allergisjokk og i verste fall død. Det som i tillegg er spesielt med EIA er at den har to utløsere, ikke bare en. Selve treningen trenger ikke være farlig for den rammede, men når den andre faktoren kan være hva som helst fra ulike typer mat og alkohol til værforhold, blir det hele litt som russisk rullett.Verdens rareste yrker

I en gal verden gjør folk nesten hva som helst for å forsørge seg. Men selv de som er møkk lei sin nåværende jobb, ville kanskje ikke bytte jobb med Betty Lyons?

Lyons jobb er å lukte folk i armhulene, eller axillene, som det heter på forskningsspråket der hun jobber på Hilltop Laboratory i Cincinnati i USA.

I mer enn 35 år har hun hatt som yrke å teste effekten av ulike deodoranter i svette armhuler.

Lyon tester også lukten av dårlig ånde, sure føtter, kattesand og bleier , og det kan jo lett overdøve lukten fra en svett skjorte. Dette er en jobb som krever en meget fin nese.


Frank Braisted i Washington D.C. jobber full tid med å tørke støv av 145 millioner år gamle dinosaurusskjeletter i Smithsonian Museum, mens Phil Pritchard fra Toronto i Canada har som eneste jobb å ta vare på verdens meste ærefulle pokal, ishockeyens store Stanley Cup-pokal.

Hvilke jobber passer bra for deg?


Lurer du på hva du skal bli? Her kan du ta tester som kan gi den en pekepinn på hvilke yrker som kan passe deg og dine interesser.


Quiz:
Har du bestemt deg for hva du skal bli?
Hvorfor synes du akkurat det yrket passer deg?
Del det med oss i kommentarfeltet under!


I denne testen skal du svare så spontant som mulig på 120 utsagn som omhandler fritids- og hverdagsaktiviteter eller arbeidsoppgaver i ulike yrker. Svarene grupperes i interessekategorier og presenteres i en interesseprofil. Innen hver kategori finnes en oversikt over mange ulike yrker og relevant utdanning.


Denne testen består av 7 sider med 12 spørsmål på hver side. Spørsmålene er eksempler på ulike aktiviteter. For hver aktivitet angir du hvor interessert du er i å ta utdanning og få et yrke som omfatter denne aktiviteten. Spontane svar gir det beste resultatet.


Kanskje har du en idé om hva du vil bli, men hva med liknende jobber som du ikke kjenner til? Velg et område som interesserer deg ved hjelp av jobbkompasset, og se hvilke jobber som finnes.Teoriprøver på nett

Statens vegvesen gjennomfører teoriprøver på skjerm ved alle trafikkstasjoner i landet. De har lagt ut en testversjon, slik at du kan prøve hvordan det fungerer.

ung.no - offentlig og kvalitetssikret
Merk deg at demonstrasjonen inneholder 7 oppgaver, mens den ordinære prøven inneholder 45 oppgaver. Hver oppgave består av spørsmål og svaralternativer, hvor ett eller flere alternativer kan være riktige. Når du har gjennomført testen, får du vite om du har bestått den eller ikke.

Etter at du har avlagt den ordinære prøven på trafikkstasjonen vil du få en utskrift som i tillegg til resultatet viser antall feil på de ulike temaområdene.

Statens Vegvesen sider finner du testversjonen. Der finner du også mer informasjon om førerprøven

Du kan også prøve en demoversjon på teoritentamen.no . For 30,- kan du også få tilgang til hele prøven i 24 timer.


Hvor god venn er du i trafikken?

Hver dag er ungdom involvert i mindre og større trafikkulykker. Ikke glem at du selv kan bidra til at du og vennene dine slipper å oppleve slike skumle situasjoner i trafikken. Ta testen her, og får noen tankevekkere i samme slengen.

ung.no - offentlig og kvalitetssikret
Testen er hentet fra det danske ungdomsmagasinet Ung, og er laget av Rådet for Større Færdselssikkerhed . Til hvert spørsmål er det tre alternativer. Summér poengene på dine svar, og finn ut hvor god venn du er i trafikken.

1. Du og et par av vennene dine er på vei fra én fest til en annen. Vennene dine har 3-4 øl innabords, og går litt ustøtt. Du foreslår at dere skal gå i stedet for å sykle.

Det gjør jeg (2 poeng)
Det gjør jeg kanskje (1 poeng)
Det kommer jeg aldri til å foreslå (0 poeng)

2. Du er på trening, og du og din venn får sitte på hjem med en av de voksne. Han kjører fort og tar sjangser. Du ber ham om å enten senke farten eller å sette av deg og din venn.

Det gjør jeg (2)
Det gjør jeg kanskje (1)
Det kommer jeg aldri til å si (0)

3. Du ser at ei venninne fra klassen din blir plukket opp av en 16-åring på moped. Dagen etter sier du til henne at du var bekymret for henne fordi det både er farlig ulovlig å kjøre to stykker på en moped.

Det gjør jeg (2)
Det gjør jeg kanskje (1)
Det kommer jeg aldri til å si (0)

4. Du og en av vennene dine står og venter på bussen. Storebroren til vennen din kjører forbi med fire andre i bilen. Han sier dere kan sitte på fanget til de i baksetet. Du sier dere heller tar bussen.

Det gjør jeg (2)
Det gjør jeg kanskje (1)
Det kommer jeg aldri til å si (0)

5. Du har besøk av en kompis som skal sykle hjem. Ute har det blitt mørkt, og han har ikke lys på sykkelen sin. Du låner ham sykkellampen din.

Det gjør jeg (2)
Det gjør jeg kanskje (1)
Den låner jeg ikke bort (0)

6. Du sitter i bilen med familien din og ser at lillesøstra di ikke har tatt på seg bilbeltet. Du later som ingenting.

Later som ingenting (0)
Sier kanskje ifra (1)
Jeg sier ifra (2)

7. Du sykler sammen med ei venninne. Mobilen hennes ringer. Du stopper opp, så hun ikke skal sykle og snakke i mobilen samtidig.

Det gjør jeg (2)
Det gjør jeg kanskje (1)
Jeg kommer ikke til å stoppe (0)

8. Du er på vei hjem fra fest. Du ser storebroren til en av kameratene dine sette seg på mopeden, ganske så brisen. Du tenker "Håper det ikke skjer noe", men later som ingenting.

Later som ingenting (0)
Ser an situasjonen (1)
Sier ifra og prøver å stoppe ham (2)

9. En av vennene dine har vært på fest, drukket for mye og er ganske dårlig. Hun vil gå hjem alene, men du ringer foreldrene hennes.

Jeg ringer (2)
Jeg ringer kanskje (1)
Kommer aldri til å gjøre det (0)

10. Du og vennen din blir fulgt til en fest. Dere lover foreldrene deres at dere skal gå hjem sammen, I løpet av festen bestemmer du deg for å dra uten å si fra til vennen din.

Det gjør jeg (0)
Det gjør jeg kanskje (1)
Det kommer jeg aldri til å gjøre (2)


0-5 poeng:
Du bør blir mye bedre til å passe på deg selv og vennene dine. Vi får håpe du har gode venner som hjelper deg...

6-14 poeng:
Du vet hvilke valg som er de tryggeste i trafikken. Kanskje svikter motet deg litt når du skal hjelpe vennene dine med å passe på seg selv? Klarer du å manne deg opp til å si ifra, kommer du til å bli en enda bedre venn.

15-20 poeng
Du hjelper dine venner med å ta sikre og fornuftige valg så de ikke kommer til skade. Godt de har deg - du er en fantastisk venn!


Test: Unngå brann


Du kan begrense faren for brann der du bor.

Vi har samlet gode råd om hva du kan gjøre for å beskytte deg og dine. Du kan også ta lynkurs i brannkunnskap - her og nå.


Viktige nummer: 110 brann, 112 politi, 113 ambulanse
 • REDD deg selv og andre mennesker som er i fare
 • VARSLE brannvesenet, fortell:
  HVOR er dette (adresse)
  HVA har hendt
  HVEM er det som ringer
 • SLOKKE med nærmeste slokkemiddel (hvis mulig)
 • BEGRENSE brannen. Lukke dører og vinduer
 • VEILEDE brannvesenet fram til brannstedet
 1. Har dere godkjent røykvarsler(e) i hjemmet ditt?
  Det skal være minimum én røykvarsler i hver boenhet. Brannvesenet
  anbefaler røykvarslere i alle soverom, samt rom med tennkilder.

 2. Hører du røykvarsleren når du sover?
  Det er viktig at varselsignal når ut til alle rom huset/ leiligheten. Brannvesenet anbefaler seriekoblede røykvarslere i boenheter over flere plan, eller store arealer. Varsler én, så varsler alle.

 3. Sjekker dere røykvarsleren jevnlig og minst to ganger i året?
  Det er viktig at du sjekker at røykvarsleren fungerer med jevne
  mellomrom. Et tips er å gjøre dette etter ferier og lignende.
  1. desember er brannvesenets offisielle ”batteribyttedag”.

 4. Hvis noen hjemme hos deg røyker, har dere optisk røykvarsler i rom det røykes?
  Bar ild og røyking er ofte årsak til branner der det omkommer
  mennesker. Om noen sovner på sengen eller i sofaen med røyken i
  hånden, kan dette føre til ulmebrann fra glo i madrass eller sofa. En slik brannrøyk registreres raskest av en optisk røykvarsler.

 5. Har dere slokkeutstyret i orden?
  Hver bolig skal ha slokkeutstyr i form av husbrannslange og/eller
  brannslokningsapparat. Slokkeutstyret skal nå til alle rom,
  og skal være tilgjengelig på hvert plan i en boenhet.

 6. Skrur dere av elektriske artikler og lys når dere er borte/sover?
  Elektrisitet er årsak til ca. 50% av alle branner i Norge. Dra ut
  støpsler når du skal bort i helgen eller på ferie. Vaskemaskiner
  (vask, oppvask, tørk) er typiske kilder til brann og vannlekkasjer.

 7. Bruker dere brannsikre lysestaker og telysholdere med god tilluft? Ha som huskeregel at du aldri forlater et rom med levende lys.

 8. Har du fokus på brannsikkerhet på ditt rom?
  Lamper, varmeovner, pc og annet elektronisk utstyr er typiske tennkilder på et soverom. Fastmonter utstyr som kan velte, og husk å skru av all elektronikk om natten.

 9. Vet du om rømningsveier fra alle rom der du bor?
  De fleste som omkommer i brann dør av røykforgiftning. Sørg
  derfor for å ha alternative rømningsveier hvis røyk i hovedveien.


Ta lynkurs i brannkunnskap. Lynkurset krever at du har Flachplayer installert på maskinen.


Du kan også lese mer på Norsk brannvernforenings hjemmesider.Kilde: Brann- og redningstjenesten , Oslo kommuneReflextest

Testa dina reflexer. Klicka på "start" för att starta testet. Tryck på stopp när rutan byter färg till röd!

Tryck på stopp när rutan blir röd!