SYK FØR OG NÅ

 

Her er litt om veien fram til nåtidens kirurgi og helbredelse:

 

Levde du 6500 f. Kr og hadde migrene ville de bore et hull i kraniet for å slippe ut vond luft som de trodde forårsaket migrenen. En behandling som ikke alle sto over.

 

4000 f. Kr. var det en kjent lege som mente at det var 6000 demoner alle sykdommer stammet fra.

 

På tiden 1550 f. Kr. fant man i den egyptiske legevitenskapen oppskrifter på 700 medisinske miksturer. Man fant også beskrivelser om graviditet, demens, øyelidelser, hudsykdommer og hvordan man skal fjerne svulser.

 

Neseoperasjoner ble utført i Asia 600 f. Kr. En kjent lege herfra laget også den første kirurgiske håndbok.

 

500 f.Kr mener man at en kinesisk lege eksprementerte med hjertetransplantasjoner.

 

Grekeren Hippokrates hadde sin egene legeskole 5.årh.f.Kr. Han skrev mange legebøker og hevdet at "  sykdom har en naturlig årsak. "

 

På 1400-tallet mente man at årelating skulle skje på spesielle tider og de hadde da sin egen kalender om når det beste tidspunktet for dette var.

 

15.århundre mente Aztekerne at de kunne fikse åpne beinbrudd. Om knokkelen var knust satte de inn en grein i hulrommet der knokkelmargen sitter for å holde alt på plass.

 

Det første mikroskopet ble konstruert 1590 av optikeren Hans Lippseshey.

 

Året 1597 ble det funnet en metode for å bevare blodomløpet i hud som var blitt translantert. Kirurgen Gasparo Tagliacozzi hadde konstruert en nese hos en pasient som hadde syfilis. Han hadde koblet den nye nesen til blodomløpet i pasientens arm ved å fiksere armen til nesen. Etter en tid koblet han armen fra og nesen hadde sunn hud.

 

Kirurgen Peter Chamberlen oppfant fødselstangen ca. 1630. Fødselstangen besto av to blader som tok tak rundt barnets hode så fødselslegen kunne hjelpe barnet ut.

 

Jean Louis Petit laget den første årepressen slik at det var mulig og stoppe store blødninger under vanskelige forhold. Året 1718.

 

Den første blodoverføringen ble gjort 1818 ved en fødsel der den fødene fikk overført blod fra sin mann.

 

Kloroform ble oppdaget som bedøvende middel

 

Injeksjonssprøyten så dagens lys 1853 ved den skotske legen Alexander Wood.

 

Wilhelm C. Røntgen  oppdaget under et eksperiment  med elektrisitet  Røntgenstrålenes evne til å se inni kroppen. Året var 1895

 

Alexander Fleming oppdaget penicillinen. Denne ble oppdaged helt tilfeldig under et forsøk med bakterier. En av prøvene hans med stafylokokkbakterier ble ved et uhell påført muggsopp. Han så da at bakteriene ikke vokste nær soppkolonien. oppdagelsen viste at Penicillium kunne bekjempe flere bakteriesykdommer.

 

Allerede før 1930 var småfluelarver hjelperne til å rense sår som hadde vanskeligheter med å gro.

 

Året 1930 ble den første operasjonen hvor man skulle forvandle mann til kvinne tatt. Den opererte overlevde ikke.

 

Den første velykkede hjertetransplantasjonen ble foretatt i 1967. Pasienten levde i 18 dager da han døde av lungebetennelse.

 

Dette året ble den første robot-assisterte bypassoperasjonen foretatt.Året var 1998. Roboten med sine firearmer var langt mer nøyaktig enn menneskehender.

 

Året 2006 ble den første ansiktstransplantasjonen foretatt i Operasjonen ble utført i  Frankrike. Hudvevet hun fikk transplantert, inkludert nese og munn, kom fra en kvinnelig donor  som var hjernedød.

 

Leverte du en urinprøve rundt ca. 1596 kunne du få denne diagnosen:

Om det var klumper i urinen kunne det være sykdom og betennelse i blæren. Og personen ville da ha vondt i hodet.

Var urinen uklar hos en kvinne var hun gravid.

Var urinen ren og klar som vann, hadde en sykdom i milten.

En blålig urin viste koldfeber.

Skummer urinen mye betyr sykdom i brystet og at leveren var varm.

En fetthinne på urinen viser at man var syk i nyrene og at pasienten var døende.

Mørk urin viser at sykdom og natur jobber mot hverandre.