70-TALLET

 

Litt om 70tallet:

Aldri, hverken før eller siden, har musikken og motebilde påvirket hverandre i like stor grad som på 70tallet, punken, visebølgen, rester av 60talls psykedelia, en 50talls retro med John Travolta og Grease, og Per Borten gikk rundt i underbuksa og bar staur.

 

Og mens vi snakker om politikk, da som nå sto partene hardt mot hverandre i EF kampen, med påfølgende regjeringskrise da Bratteli regjeringen går av etter valgnederlaget i 1972.

I 1973 ble Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep stiftet. Etter Langes død ble partiet kuppet av Carl I Hagen og omgjort til sosialistpartiet FrP, også kjent som "Partiet for sterk utdeling av kronasje til pensjonister, drosjesjåfører, entrepenører og andre potensielle velgere"

Også hadde vi oljekrise, d.v.s. dere hadde, for min del var jeg opptatt av helt andre ting enn å hamstre bensin i ettårsalderen, og til og med Kong Olav måtte ta trikken.

Teknologisk var det en enorm utvikling i dette tiåret. For oss nordmenn var det viktigst at vi kunne kvitte oss med de tunge treskiene til fordel for glassfiberski, stueorgelet ble allmannseie, og Stortinget bestemte at vi aller nådigst kunne få lov til å se på fargefjernsyn. Men også ute i verden skjedde det ting.

Microprosessoren ble oppfunnet i 1971, i 1970 var det mindre enn 10.000 datamskiner i verden. I 1979 var det ............. flere, d.v.s. Apple alene produserte 10.000 i måneden. Walkmanen ble oppfunnet, (den kommer ikke for fullt i Norge før noen år senere), og Polaroid kamera ble vanlig. Teknologiske leketøy var inn, i det minste for oss gutter, dampmaskin, sett med "den lille kjemiker" og "den lille elektriker", Lego og Playmo var populære julegaver, sammen med fotballspill, ishokeyspill og bilbaner. Og jentene fikk dukker........


1970-79 noe av hva som skjedde i disse årene:

Thor Heyerdals papyrusbåt bruker 57 døgn på å krysse Atlanteren.

Funn på Frigg-feltet i Nordsjøen.

Prinsesse Martha Louise blir født.

General Idi Amin tar makten i Uganda i et militærkupp.

Dronning Margrethe blir dronning i Danmark.

Lovene som forbyr homoseksuell omgang, og samboerskap oppheves.

Pensjonsalderen senkes til 67 år.

Folkeavstemning om norsk EF medlemskap ender med nei.

Richard Nixon blir valt til president i USA.

Norgeshistoriens største flyulykke. 40 omkommer da et Braatensfly styrter like ved Fornebu.

Stort vulkanutbrudd på den islandske øygruppen Vestmannaeyar.

Anders Langes parti, som senere blir til Fremskrittspartiet blir stiftet.

Ulv og bjørn blir fredet i Norge.

Haakon Magnus blir født .

Carl Gustav blir konge i Sverige.

Juan Peron blir valgt til president i Argentina.

Kong Olav på trikken.

Magne Myrmo blir den siste som vinner et verdensmesterskap i langrenn på treski.

Forbud mot alkoholreklame.

Forbud mot tobakksreklame.

Den svenske riksdagen går inn for kvinnelig arverett til den svenske tronen.

Flåklypa Grand Prix.
Motebildet fra 70 tallet:

Slett hår med midtskill og pannebånd, høysåte, mørke sotede øyne,løse øyevipper, men naturlig sminke var også mye brukt,
lippgloss i svake farger.

Platåsko, slengbukser, tunikaer, skinnjakker med frynser, små runde briller, pilotbriller, store solbriller, enkle korte rette blomsterkjoler, discodress, masse gull og sølv er viktig.