HVA BETYR NAVNET PÅ ÅRETS MÅNEDER

                              


HVA BETYR NAVNET PÅ MÅNEDENE?


Et år er den tiden jorden bruker på å gå en runde rundt solen. Vi følger den gregorianske kalender, og i følge denne er året delt inn i 12 måneder på 31 eller 30 dager (med unntak av februar, som bare har 28 eller 29 dager). I Norge har vi fire årstider: Vinter, vår, sommer og høst. Vintermånedene er desember, januar og februar. Vårmånedene er mars, april og mai. Sommermånedene er juni, juli og august. Høstmånedene er september, oktober og november.

JANUAR:

Januar er oppkalt etter den romerske guden Janus. Han hadde to ansikter og kunne se inn i det nye året og bakover i det gamle. Janus var gud for all begynnelse. Han styrte årets gang, menneskeskjebnene og rådde over krig og fred. Januar ble vedtatt som årets første måned i år 154 f.Kr. av det romerske senatet.
Det gamle nordiske navnet på januar er glugmåned, man speider inn i det nye året gjennom gluggen (en liten åpning). I folketroen ville barn som ble født i januar, leve lenge, og det var en god måned å gifte seg i.

Lysere dager

I løpet av januar begynner dagene å bli lysere og i Oslo og Akershus blir dagen 1 time og 52 minutter lengre i løpet av januar. 1. første januar står solen i Oslo opp 09.19 og de går ned klokken 15.22.


FEBRUAR:

Februar har navnet sitt etter den romerske renselsesfesten februa viet Februus, som var underverdenens gud. I Norden ble måneden ofte kalt blidemåned, noe som viser til at vinteren nå er i ferd med å slippe taket og man går en lysere årstid i møte. Februar var den andre måneden i både den gregorianske og julianske kalenderen, men i den romerske kalenderen var dette den tolvte måneden, og det er forklaringen på at skuddårsdagen hvert fjerde år kommer i februar.
I Norge i norrøn tid ble februar kalt Gjømåned etter gudinnen Gjø.

I Oslo blir dagen 2 timer og 29 minutter lengre i løpet av februar! 1. februar står solen opp 08.31 og går ned 16.31. Først mars står solen opp 07.16 og går ned 17.44
MARS:

Mars er oppkalt etter guden Mars og var årets første måned i den første romerske kalenderen, gjeldende frem til år 153 f.Kr. Det var logisk å tenke at året begynte med våren, og den første måneden ble derfor gitt navn etter fruktbarhetsguden Mars, Da tiden for dyrking av jorden og krigstoktene i Romerrike var sammenfallende i perioden mai-oktober, ble Mars etter hvert en krigsgud.
I Norden fikk måneden navnet Tor, "Tormåned".

I Oslo blir dagen 2 timer og 48 minutter lengre i løpet av mars. 26 mars starter de lyse nettene i de nordlige delen av landet. Det betyr ikke at det er midnattssol ennå, men at nettene er lyse fordi solen ikke beveger seg mer enn 18 grader under horisonten og derfor fortsatt lyser opp himmelen. Lyset lokker ofte frem de første vårtegnene i Norge. Bjørka før museører, gåsunger titter frem og på solrike steder titter de første vårblomstene frem.

APRIL:

April kommer av det greske ordet aperire som betyr å åpne seg. I april "åpnes" våren. Norrøne navn er såmåned og fåremåned, da finner lammingen sted. Videre assosieres april med den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite, dette var derfor en god måned å gifte seg i, Det var dessuten den rette tiden til å avvenne diebarn. April fremstilles ofte som en kvinne i gamle dikt og rim. Kom det tordenvær i april, ble avlingen god, falt det snø i april, ble den kalt for fattigmanns gjødsel.

Jeg velger meg april
Jeg velger meg april!
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!

av Bjørnstjerne Bjørnson


MAI:

Mai er viet den romerske guden Maius og gudinnen Maia, som vernet om livets fremgang og vekst. Disse ble i Roma feiret med en stor vårfest. Ofte ble det feiret med skuespill hvor noen var utkledd som vinteren og andre som våren. De som skulle symbolisere våren/sommeren, vår pyntet med løv og blomster.
Utrykket "å maie seg ut" kommer fra denne skikken.
Det norrøne navnet på perioden mellom april og mai var gaukemåned.

I løpet av mai begynner vi å få deilige lange og lyse kvelder og midnattsolen begynner å skinne i fastlands-Norge. På Nordkapp er det midnattsol fra 13. mai. I Hammerfest er det midnattsol fra 16. mai, i Tromsø fra 20. mai, i Harstad fra 25. mai og i Svolvær fra 28. mai.


JUNI:

Juni er oppkalt etter himmelens og jordens dronning Juno. Hun var Jupiters kone og kvinnenes egen gudinne; hun representerer det kvinnelige og er beskytter av ekteskap, fødsler og mødre.
Det norrøne navnet er skjærsommer og stekketid. Om juni måned sa de gamle at da skulle man vokte seg for å sove for mye og være varsom med å spise ost!


JULI:

Juli fikk navnet etter den store romerske keiseren Julius Cæsar, som var født i denne måneden.
Norrøne navn på perioden er ormemåned og solmåned. Nå skulle man passe seg for varme, for å spise varm mat og å svette. Det var heller ikke tiden for å drikke brennevin eller sove for mye.

Det aller beste med juli er varmen, vi er ikke bortskjemt med der her opp i nord. De høyeste temperaturene som er målt i Norge har vært i juli og rekorden er 35 grader som ble målt i Flekkefjord 13. og 14. juli i 1897, i Oslo 21. juli 1901 og samme temperatur ble målt i Bergen 22. juli 1901. Juli er sommermåneden fremfor noen selv om kveldene er gradvis blir mørkere. I løpet av juli forlater midnattsolen fastlands-Norge, den kan sist bli sett på Nordkapp 29. juli.

AUGUST:

August - Keiser Octavius Augustus, som var adoptivsønn av Julius Cæsar, har gitt måneden navn. Før het måneden sextilius og hadde 30 dager, men etter navnskiftet fikk også august 31 dager, for at den ikke skulle være dårligere enn Cæsars måned, juli.
Det gamle norrøne navnet på August var høstmåned, og hva navnet kommer av sier seg selv. Et annet navn var Tvimåned, fordi august var en todelt måned som vekslet mellom sommer og høst.


SEPTEMBER:

September kommer av septem, som betyr sju. Etter den romerske kalenderen var september den sjuende av årets ti måneder. I Norden het den fiskemåned og høstmåned. Nå var tiden inne til å finne frem varme klær og skjære håret sitt, men man skulle være forsiktig med varme bad.

Høsten er for mange den fineste tiden i naturen. Det er lett å gå, ikke for varmt og myggen er borte. For mange betyr september også starten på jakten.

Soloppgang 1. september er klokken 06.12 i Oslo 1. september, mens den er 07.22 1. oktober. 1. september går solen ned 20.21 og 1. oktober kl. 18.51.


OKTOBER:

Oktober kommer av octa som betyr åtte. Dette var følgelig den åttende av de ti månedene i den første romerske kalenderen. Norrøne navn var sædemåned og slaktemåned, nå måtte vinterrugen såes og slaktingen starte.


NOVEMBER:

November var den niende måneden i den første kalenderen og har navnet fra novem som betyr ni. Den norrøne slaktemåneden strakte seg inn i november. Mange steder ble innvollene fra slaktedyrene brukt til å spå vinterværet; var det tomme partier i tarmene, betydde det uværsperioder i vinteren som kom!DESEMBER:

Desember kommer av decem som betyr ti.
Nordiske navn på desember var i eldre tid frostmåned og julemåned.

Selv om måneden desember først og fremst blir forbundet med jul, er det også mange gamle myter om troll og mørkemakter. De kommer antageligvis av at dette er årets mørkeste måned. Natt til 13. desember ble for eksempel kalt Lussi Langnatt, og da var det onde på ferde.

Hva betyr det om du er født i:

JANUAR

Du er en person som er jordnær og realistisk.
Du havner sjeldent eller aldri i krangel.
Du er flink til å rydde opp i andres problemer – en konfliktløser.
Du er et ordensmenneske, og veldig sosial.
Du gir gjerne av deg selv, men du forventer også å få noe tilbake.
OBS - Pass på hva du dytter i munnen!

FEBRUAR

Du er en fornuftig person som kan mye.
Du har en tendens til å være sta, noe som gjør at du mister venner.
Du er kreativ, har masse drømmer og fantasier.
Du elsker frihet, og gjør det som passer deg best.
Du spanderer gjerne, men får sjeldent noe tilbake.
OBS – Ta godt vare på dine nærmeste!

MARS

Du er en rettferdig person, og særdeles pliktoppfyllende.
Du virker kanskje egoistisk, men bare ovenfor de som ikke kjenner deg.
Du er målbevisst og får det ofte som du vil.
Du er iherdig i alt du fortar deg, og har et perfekt hjem.
Du har mange venner, men bare noen få gode venner.
OBS – Bruk mer tid til kreativitet!

APRIL

Du er en person som er hjelpsom og ansvarsfull.
Du har mange gode venner som virkelig setter stor pris på deg.
Du blir fort hissig og irritert, men blir fort blid igjen.
Du jobber iherdig, og er aktiv på fritiden.
Du satser høyt, og du lykkes ofte.
OBS – Lær deg til å bli en god lytter!

MAI

Du er en godt likt person, med mange ulike type venner.
Du setter deg mål i livet, og gjør hva du kan for å nå dem.
Du stiller krav til andre, men på en smart måte.
Du liker å være uavhengig, men steng ikke andre ute av den grunn.
Du er flink med penger, og sparer gjerne.
OBS – Tenk positivt!

JUNI

Du er en person det er lett å bli glad i.
Du tenker mye, og har stort behov for å være alene innimellom.
Du er utålmodig og liker å bli fort ferdig.
Du har en tendens til å drømme, og mister derfor ofte konsentrasjonen.
Du er en snill og omgjengelig person.
OBS – Tro ikke alt hva du hører!

 
 

JULI

Du har full kontroll over deg selv, og vil gjerne kontrollere andre.
Du kan virke rastløs hvis det blir stille og kjedlig rundt deg.
Du er kresen når det gjelder venner, og velger dem med omhu.
Du er nytenkende, og liker forandringer.
Du er en sosial person som liker å være der det skjer.
OBS – Lær deg å være ydmyk!

AUGUST

Du er en person som har lett for å love mer enn du kan holde.
Du har mange baller i luften, men du får ikke tak i alle.
Du er omtenksom og har et godt hjertelag.
Du er gavmild og blir godt likt av alle.
Du liker å slappe av, og lar deg ikke stresse av omverdenen.
OBS – Unngå konflikter!

SEPTEMBER

Du er full av sjarm, og folk blir lett tiltrukket av deg.
Du har en tålmodighet som nesten er irriterende.
Du er romantisk anlagt, og full av følelser.
Du tar vare på dine medmennesker, og vil dem alltid det beste.
Du er iherdig, og mestrer det meste.
OBS – Lær deg å sette grenser!

OKTOBER

Du er en person med lederegenskaper, takket være din stahet.
Du er musikalsk og veldig glad i musikk.
Du tar ofte på deg en maske for å ”late” som om du har det bra.
Du kan lett bli sliten av for mange plikter.
Du er snill og ærlig, og tar det som en selvfølge at også andre er det.
OBS – Husk at du må prioritere!

NOVEMBER

Du sikter høyt, og jobber hardt for å nå dine mål.
Du er nysgjerrig og flink til å argumentere.
Du har temperament som lett kan gå utover andre.
Du er hjelpsom, og et godt menneske.
Du tar ofte feil beslutninger på grunn av din impulsivitet.
OBS – Tenk før du snakker!

DESEMBER

Du viser at du har stor selvtillit, men det er utenpå.
Du gir aldri opp når du møter motgang.
Du er rettferdig og dømmer ingen.
Du trives godt i eget selskap, og gjerne med en god bok.
Du er kvalitetsbevisst og nøye.
OBS – Ikke sløs bort penger!Jeg tar med dagene også:

MANDAG:      Månensdag

TIRSDAG:      Den norrøne guden Tys dag

ONSDAG:      Den norrøne guden Odins dag

TORSDAG:     Den norrøne guden Tors dag

FREDAG:       Den norrøne guden Friggs dag

LØRDAG:      Badedag

SØNDAG:      Solas dag.