FEST OG FUTT
PÅ DENNE SIDEN FINNER DU:

Tips til Festplanlegging
Festleker for voksne
Serviett bretting
Borddekking
Fest linker


Festplanlegging

 
Det er mye å tenke på og mye som skal falle på plass for å få en vellykket fest.

Kjennetegnet på en god fest er at festplanleggeren på forhånd har gjort et grundig forarbeide!1. Velg gjester med omhu

Gjestene er alltid den viktigste ingrediensen i en fest. Med en god gjesteliste og noen spennende personer kommer du langt. Dersom du inviterer gjester som ikke kjenner hverandre så godt er det viktig å kompensere med mer underholdning. Det er også en god idé å introdusere gjestene på en interessant måte. Det vil hjelpe med å få samtalene i gang.2. Planlegg festen rundt et tema

Temafest kan bety så mangt. Det kan innebære at man kler seg etter et bestemt tema og/eller lager underholdning og dekorasjoner som passer til et spesielt tema.3. Bruk temaet som grunnlag for dekorasjonene

Vær gjennomført og tenk på alt. Legg arbeid i morsomme detaljer som uvanlige bordkort, meny med drinknavn som passer til temaet, bilder/plakater o.l.

Lag en god atmosfære på festen ved bruk av fargerike, morsomme eller interessante dekorasjoner, lukter og musikk. Duftelys eller kokende vann med kanel og sitrus frukt vil fylle lokalet med en deilig aroma. Ha passende musikk spillende i bakgrunnen når gjestene ankommer.

Kreativ belysning kan også lage en god stemning på festen. På små fester kan du for eksempel bruke fargede lyspærer, og på større fester kan du leie lysanlegg eller forhøre deg om lokalets standard lysanlegg kan brukes.4. Ha involverende underholdning.

Det som gjør en kveld spesiell, er mange forskjellige avledninger eller overraskelser. Her er noen ideer til underholdning, bruk gjerne flere:

 • Konkurranser eller quiz med temaet i fokus
 • Fremvisning av personlige bilder eller film
 • Danseshow eller dansekonkurranse
 • Lær noe nytt. For eksempel:
  • Dansekurs
  • Et morsomt foredrag om øl, vin eller maten som blir servert

5. Sikt høyt under planleggingen av festen

Resultatet blir antakelig ikke langt unna der du sikter… Du bør kunne se for deg hele festen lenge før dagen. Hvis du virkelig tar det seriøst kan du lukke øynene og se for deg hele festen fra ståstedet til en gjest. Da vil du fort oppdage hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

LYKKE TIL!

FESTLEKER FOR VOKSNE:

Hoppet !

Denne leken handler om å hoppe fra innbilt høyde.
Man trenger 4 personer + en som kan være "offeret". Ellers trenger du 4 litt brede glass og 2 planker + et bind for øyene til "offeret"
Først må "offeret" ut av rommet.
En av plankene plasseres oppå de 4 glassene som er satt på gulvet. "Offeret" blir ropt inn med bind for øyene og må opp på planken. Han/hun støtter seg på skuldrene til en person som står foran planken. 2 personer løfter planken så vidt fra gulvet mens støttepersonen  foran senker seg. Snart støter hodet til "offeret" i "taket" som er en planke som 4de person senker. Nå ber man "offeret" hoppe ned fra planken som bare befinner seg noen få cm fra gulvet, men "offeret" tror det er i taket. Man må love å ta imot/støtte "offeret" når det hopper.Tre nål.

To mann stiller opp, og fire kvinnelige deltakere ( to på hver mann) får i oppgave å tre en hyssing/snor fra øvre skjorteknapp ned over brystet
- inni skjorta, ned innafor bukselinningen (ikke innenfor undertøyet.) og ned i det ene buksebenet; ut ved skoene. Førstemann  vinner.
Fotball.
Dette er som vanlig forball bortsett fra at i dette spillet skal man har brille laget av plastik glass og strikk på. Husk å lage et lite hull i hver av sidene til å feste de to plastik koppene sammen. kjempe artig spill.
En trenger tre strikker, en i hver av siden så du kan ta dem rund ørene (så de henger fast som briller). Og et hull på hver av koppene på den andre siden for å feste koppene sammen. Så er det bare å sette igang.

Rive papirfigurer
Antall deltakere: fire
Utstyr: Store papirark
Plukk ut fire deltakere fra forsamlingen. Knytt ett skjerf foran øynene deres. Gi de deretter ett stort papir. De får i oppgave å rive ut en oppgitt figur på an angitt tid. Den som lager den fineste figuren har vunnet. Bruk gjerne forsamlingen til å avgjøre hvem som har revet den fineste figuren.SKRUER OG MUTTERE
Man trenger maskinskruer og muttere i forskjellige dimensjoner. Damene får mutterne (dem med hullet), og herrene får skruene eller boltene. Man finner sin bord-dame/-herre ved å finne de størrelser der passer sammen. Masse latter.Neseball
Antall deltakere: Alle
Utstyr: En tennisball pr. lag
Deltakerne inndeles i lag. Deltakere stilles i rekker bak hverandre.
Et stykke fra hvert lag anbringes en bok eller lignende. Hvert lag får utlevert en tennisball som legges foran bena til førstemann i hvert lag. På et gitt signal triller han ved hjelp av nesa ballen til boka, rundt denne og tilbake til annenmann, som tar samme runden osv.
 Monokkelløp
Antall deltakere: Alle
Utstyr: En mynt og en ball pr. lag
Kronestykker eller femmere brukes som monokler. Deltakerne deles inn i lag, f.eks på seks-åtte. På startsignalet anbringer nr. en i laget mynten som en monokkel i sitt ene øye, løper hen til en mållinje og tilbake til laget. Her overrekkes "monokkelen" til nr. to, som må anbringe denne i øyet før han fortsetter osv. Hvis en deltaker mister monokkelen. må han ikke fortsette før den er anbrakt på plass. Det lag som først er ferdig med alle sine deltakere har vunnet.
Variasjon:
For å gjøre det vanskeligere, særlig innendørs, kan foruten monokkelen også nyttes en tennisball e.l. som skal holdes mellom knærne under gangen fremover. Ved misting av ballen gjelder samme regler som for monokkelen.Appelsinstafett
Antall deltakere: Alle
Utstyr: En tennisball eller en appelsin pr. lag.
Del inn i to lag eller flere. En appelsin holdes med haken og skal flyttes fra deltaker til deltaker uten at det er tillatt å bruke hendene, helt til alle på laget har medvirket. Det laget som først får appelsinen fram til sistemann og tilbake igjen til førstemann har vunnet. Istedenfor appelsin kan nyttes tennisball.

Variasjon:
Appelsinen legges mellom sammenknepne bein og leveres fra deltaker til deltaker, idet alle sitter på stoler ved siden av hverandre.


Ballongstafett
Antall deltakere: To lag med seks–10 deltakere
Utstyr: Ballonger
To lag kjemper om å blåse opp ballonger raskest mulig til de sprekker. På startsignalet skal første mann i stafetten løpe opp til et bord, ta en ballong og blåser den opp til den sprekker. Det må naturligvis være en startstrek for lagene, og sistemann på laget skal være " i mål" for at laget kan utropes som vinner.


PAKKELEKEN - PÅ RIM.

Her er en pakkelek. Pakken sendes rundt i rommet til "den med penest øyne", "finest kostyme", osv. Først må man skaffe en pakke til en bestemt person, og så går den noen runder før den havner der den skal ved hjelp av denne historien som blir lest opp. Pakkeleken for alle, både voksne og barn.

En pakke til ....... jeg overrekker vennlig
Innholdet i pakken - det er hemmelig
Og nå skal du ....... pakken til sidemannen gi
For hun er sikkert spent på gaven som er i

Du har nå min frue - gaven i din hånd
Vakkert pakket inn - men uten pene bånd
Men la den vandre videre, på sin lange vei
Send den til den herren som sitter lengst unna deg

Nå min kjære mann - skal du på klærne skue
Så se deg veldig nøye om, her i denne stue
Hold oss ikke i spenning altfor lenge
For til damen i det fineste antrekket, skal du pakken slenge

Ditt kostymet er virkelig vakkert og fint
Men pakken er desverre heller ikke din
For nå tenkte jeg at vi skulle bli litt frekke
Du skal til herren med den tykkeste lommeboken - pakken overrekke

Den tykkeste lommebok har vel virkelig ikke du
Noe telling ble ikke tatt her, så denne var litt slu
Så nå skal du lete nøye langs disse vegger
Og gi pakken til damen med de vakreste legger

Dine legger er slanke og lekre
Lårene er også velformede og smekre
Skoene vitner om en virkelig god smak
Så derfor skal du gi pakken til mannen med den mest sexy bak

Å bli utvalgt til dette er en kjempestor ære
Så kan du virkelig en slik stolthet bære?
Forsøk likevel midt i alt dette styret
Å gi pakken til damen med den fineste frisyre

Denne frisyren har det nok tatt til å fikse
Kanskje du en gang kan lære bort trikset
Pakken du videre rundt i stuen bringer
Gi den til gutten uten ring på sin finger

Du som fortsatt livets gåte prøver å løse
Du trenger noen som du av din kjærlighet kan øse
Derfor vil du klare neste oppgave aller best
Pakken skal til damen med de vakreste øyne på denne fest

Vakre øyne kan være bra å ha
Med de skal du finne den mest bredskuldra karen her idag
Og pakken som du fikk overlevert her nyss
Gir du videre til han med et lite kyss

Det får holde med dette kysset så lett
Så skjerp deg nå, bli ikke svett
For nå må du styre alle dine lyster
Og gi pakken videre til kveldens mest spennende bryster

Et spennende bryst vekker faktisk litt tanker
Jeg hører hvordan guttenes hjerter banker
Nå min skjønne pike, ber jeg deg gi pakken din en kar
Som du tror festens aller lengste har

Jaja, det var nå slipset jeg tenkte på da
Du hørte kanskje ikke etter hva jeg sa
Vil du med kveldens lengste være, ja så snill
Å gi pakken til den jenta som du har et godt øye til

Pakken har reist så langt som den kan
Målet er ....., så før den fram
Du fortjener denne fordi det er din da'
Du får den med hilsen fra oss alle

Nå har pakken endelig gått i mål
Og jeg lover deg - det er verken vaskeklut eller nål
Valget er ditt - åpne den siden eller nå
Gjør du det nå, må du også ta den på! 


KUNSTIGE ROSER

Kjøp noen kunstige roser..(antall = damer det skulle være) Skriv damenes navn på et stykke lite papir.som settes fast på stilken. Plasser roserne i en oase dekket med sølvpapir. La så herrene etter tur trekke en rose opp, ..og finne deres bord -dame ved å avlevere rosen til henne..ORDSPRÅK

Skriv et ordspråk på 2 stykker papir. På det ene stykket papir skriver man starten på et ordsprog (f.eks. Man skal ikke gå over elven - ) På det andre stykket papir skriver man slutten (- efter vand). Andre ordsprog : Man skal ikke selge skinnet ..... før bjørnen er skutt. Finn på flere selv. Den ene halvdel deles ut til kvinnerne og den andre til mennene. 


KORTLEK

Man "klipper" over et spill-kort, og fordeler den ene halvdelen på bordet ( -ene ) med skiftevis rød og sort. Damene trekker så rød og herrene sort fra hver sin " hatt ". Gjestene skal så selv finne deres annen halvdel på bordet. Max. 52 gjester.Frisøren
Tre menn går ut på gangen.
En pen ung dame i forsamlingen plukkes ut til å være frisør.
Denne damen inviterer så en mann inn - værsågod sitt i stolen. Hun tar bind foran øynene til mannen. 
"Jeg skal nå klippe deg litt, er du flink og sitter i ro, skal du få en fin belønning etterpå."
Kvinnen tar nå en saks og later som hun stuller og steller med håret. Når hun liksom er ferdig skryter hun og sier at mannen fortjener en belønning. 
På sokkelesten sniker nå konen til mannen i stolen seg frem og gir mannen et saftig godt kyss.
Reaksjonene lar ikke vente på seg........ Quiz:
Verten  leser spørsmålene høyt og gir lagene noen sekunder til å svare før man går på neste spørsmål, deretter lar man lagene bytte ark (når alle spørsmålene er besvart).
Så går verten gjennom spørsmål og svar mens lagene retter for hverandre. Dette blir det mye gøy og skrål av og er den morsomste måten dersom man har tid til det ;)
SERVIETT BRETTING:

DIV. LINKER:

Serviett bretting
http://www.klikk.no/bolig/rom123/article387222.ece

"Menneske"
http://www.klikk.no/hvordantv/bolig/article387299.ece

"Seil"
http://www.klikk.no/hvordantv/bolig/article387309.ece

" Skjorte med slips"
http://www.klikk.no/hvordantv/bolig/article387278.ece


Masse fin serviett bretting (Konfirmasjon.

http://www.konfirmasjonsdagen.no/Serviettbretting/

 

Borddekking

Det er mange måter å dekke ett bord på og mange variasjoner alt etter hva som skal serveres, anledning, årstid, gjester osv. Men noen regler går igjen og disse skal jeg ta for meg her. Når det gjelder farger, duker, pynt osv, så overlater jeg det til andre, men gjør det enkelt og med litt kontraster. Og jeg anbefaler ensfargede hvite tallerkner, særlig til gourmet mat, da maten gjør seg absolutt best på disse. Først vil jeg se på selve kuverten.

Kuvert

Kuverten består av det gjesten trenger for å innta måltidet: glass, bestikk, kuvertasjett og serviett. En god regel er at kuverten bør være minimum 50-60 cm bred, avhengig av stolbredde og meny. Det bør da være grei avstand mellom hver gjest.

Bestikk
Bestikket plasseres utenfra og innover i den rekkefølge det skal brukes. Det vil si at kniv legges på høyre side og gaffel på venstre. Knivbladet skal vende innover. I de tilfellene det bare brukes skje eller gaffel skal disse legges ved den hånden som griper de, høyre. Dessertbestikk legges ovenfor tallerkenen med skjeens skaft til høyre, gaffel til venstre. Bestikk kan også ligge på den tallerkenen som de skal brukes til, f. eks. forhåndsdekket med forrett. Bestikk kan og byttes ut ved bytte av retter.

Eksempel ved 3 retters meny. Suppe, hovedrett og dessert. Suppeskje og kniv til høyre, gaffel til venstre og dessert skje over. Tilsvarende med forrett, hovedrett og dessert. Kniv forrett ytterst til høyre og gaffel ytterst til venstre.
Ved flere retter fylles det på hver side. Men som sagt hvis det blir for mange kan det byttes bestikk underveis, eller ved servering av ny rett.
Det følger ofte med en smørkniv til kuvertasjetten.
Ofte brukes det gaffel til dessert, feks kaker og den skal da kunne gripes med venstre hånd.

Tallerkner
Under tallerkenen kan det brukes dekketallerken. Til venstre ligger en smør og brød tallerken(kuvertasjetten). På denne ligger og ofte servietten. Vanlig tallerken kan være dekket på, men settes ofte på når det er tid for den retten. Ofte kan en og sette på forretten der denne er kald før gjestene kommer. Når tallerknene er brukt, fjernes de og erstattes av nye til neste rett. Kuvertasjetten fjernes evt før dessert. Det er og viktig at alle kuverter står på linje og at det er like stor avstand mellom de.

Glass
Glass brukes fra høyre mot venstre. Der det brukes forskjellige drikke til de enkelte rettene skal man begynne med det ytterst til høyre. Vann/farris glass kan stå litt bak til høyre eller til høyre. Det skal alltid serveres vann med rødvin.
Men glass kan og plasseres i en gruppe. Pga plassen så ikke sett på mer enn 3-4 glass på hver kuvert.

Hovedregler for servering
Dette gjøres fra høyre. Legge på tallerkner, glass, kniv og skje. Skjenke drikke og servere tallerken retter. Rydde vekk glass og tallerkner.

Fra venstre gjøres følgende: Legger på mat fra fat eller by frem fat. Legge på gaffel.

Serveringsmetoder:
Enten by frem brett og gjesten tar mat selv, servitøren kan legge på tallerknene, maten kan serveres ferdig på tallerkene, eller maten kan tilberedes ved bordet.

Bestikk til hva?

Følgende brukes til de forskjellige retter:
 • Kalde og varme forretter: Liten kniv og gaffel.
 • Suppe: Brukes skje. Gaffel ved mye tilbehør i suppen.
 • Kuvertasjett: Butt smørkniv.
 • Fisk: Tretinnet gaffel med bredbladet kniv.
 • Kjøtt: Firtinnet gaffel med skarp kniv. Feks egen biffkniv med tagger.
 • Dessert: Skje og evt gaffel som tillegg.
 • Hummer, kreps og krabbe: Bruk hummergaffel og evt hummertang. Legges på kuvertasjetten. Her er det og lurt med en skyllebolle, også til reker. Plasseres på en asjett oppe til venstre for hovedtallerken.
 • Østers: Bruk en østersgaffel.
 • Frukt: Liten kniv og gaffel.
 • Ost: Liten kniv og gaffel.


Her finner du noen lenker til nettsider om festplanlegging :

http://www.festplanlegging.no/

     http://www.temafest.no/ 

     http://www.chatbreak.dk/clipart/fest/fest.htm 

     http://www.skikkogbruk.no/

     http://www.1001sang.no/

    http://www.startsiden.no/mat_og_drikke/vin_og_brennevin/

 

http://www.fixafesten.se/Fixafesten/company.action?linkCategory.id=4&maxResult=6&currentTab=4