HALLOWEEN

   

Halloween
er det engelske navnet på allehelgensaften
, det vil si natta før allehelgensdag , den katolske  minnefesten for helgener  og martyrer , og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31 oktober , dagen før 1. november , mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag  i november .


 


Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck -tegneserier har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum. De siste årene har det vært knyttet enkelte volds- og hærverksepisoder til amerikansk halloween-feiring i Norge. Dette er jo veldig trist. 


TRYGGERE FEIRING

Til foreldrene

Flammesikkert

Det er vanlig med tente lys og lykter på halloween. For å redusere risikoen for alvorlige brannskader er det best å velge flammesikre kostymer, masker og parykker.

Unngå kostymer med for eksempel lange, flagrende armer.
 

Sjekk masken

Dersom barnet ditt har en maske, et skjerf eller en hatt på seg, så kontroller at den sitter godt, at barnet kan puste gjennom masken og at hullene foran øynene er så store at barnet kan se ordentlig.

 

Velg sminke

I stedet for å bruke maske, kan du sminke barnet ditt med  ansiktsmaling som er giftfri.


Tenk på kostymelengden

Velg heller en kortere drakt enn en lang, og passende sko. Da slipper barnet ditt å snuble i klærne, eller skoene sine.

 

Reflekser

Dekorer kostymene med refleksklistremerker eller fest på en vanlig refleks, eller et refleksbånd rundt armen. På den måten synes barnet godt i mørket.

 

Godt synlig

Velg kostymer i lyse farger, så blir barnet lett synlig når det skumrer.Bruk lommelykt

En lommelykt gjør at barnet ditt ser ordentlig dersom det skal være ute, men det gjør også at andre ser barnet ditt.

 

Voksne

Barn som er yngre enn 10 år bør ikke gå knask- eller knep- runde uten følge med en voksen.

 

Lær barnet telefonnummeret

Sjekk at barnet ditt kan telefonnummeret hjem før det drar hjemmefra. Det er også lurt å henge på barnet en lapp med , adresse og telefonnummer – i tilfellet barnet kommer bort fra vennene sine.

 

Kjent rute

La barnet gå i kjente områder. Gå gjerne ruten på forhånd, slik at barnet vet hvor det skal stoppe for biler, og gå trygt over veien.

 

Regler

Til de som er så store at de kan gå alene:
Lær barnet ditt at det aldri skal gå til leiligheter eller hus, de ikke kjenner, og at de aldri skal gå inn. Bestem et tidspunkt for nå barnet skal være hjemme igjen. Det kan være lurt at en voksen er med.

 

Redde barn

Noen barn kan synes Halloween er skummelt. Vis dem at alt er på liksom ved å be spøkelser og andre uhyrer ta av seg masken et lite sekund. Det kan også hjelpe å la barnet prøve kostymet sitt noen ganger før selve dagen.


 

Ikke tving barna til å delta om de ikke vil, for hvem er det som skal ha det gøy?


Happy Halloween - Hvordan lager vi Halloween lys?
http://www.youtube.com/watch?v=9g8Ja9-ergI


En side med mange flotte tips.
http://www.halloween-safety.com/halloween_safety_parties.html


En side med gratis spill for barn
http://www.interdidactica.com/jugar.php?lan=no&game=hw
Halloween party

Halloween fest er en av de beste festene du kan ha! Temaet er allerede bestemt, utkledningen blir gjennomført og underholdningen er lett!! I tillegg er det den eneste dagen du kan dra ut på byen etter festen og man bare får rare blikk hvis man ikke er kledd ut. Alt i alt er Halloween den perfekte dagen å arrangere en fest på! Her kommer noen tips på hvordan du kan arrangere Halloween party!

Halloween er det engelske navnet på Allehelgensaften, det vil si natta før Allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer. Ifølge tradisjon fra USA feires Halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november. Norge hadde ingen tradisjon for slik feiring tidligere, men amerikanskinspirert Halloween-feiring har blitt veldig populært nå også i Norge.

Invitasjoner
Stemningen bør settes allerede når invitasjonene skrives! Den bør inneholde bilder av skumle gresskar, spøkelseshus eller monstre. Skriv i invitasjonen at det er obligatorisk å kle seg ut! Nevn også at det blir spennende leker og konkurranser. Eksempel på tekst til invitasjonen kan være:

Halloween Party
Hekser, Monstre, Spøkelser og Gale vitenskapsmenn er velkomne

Skummel moro, knask og knep
Du er herved invitert

Kostymer
Her er det bare fantasien som setter grenser! Reglene for Halloween er at man skal kle seg skummelt og dra den helt ut!  Kostymebutikkene er fulle av ideer hele oktober måned.  Her er noen tips og ideer til gode Halloween kostymer:

 • Heks - Bruk spiss hatt, sort / lille kjole, stav eller kost
 • Monster - Maske eller ansiktsmaling
 • Skummel klovn
 • Mumie - Bruk masse bandasje!
 • Vampyr - Bruk lange, spisse fortenner og sort kappe
 • The Hulk - Bruk grønn kroppsmaling og svart hår
 • Skjellet - Bruk kostyme og maske
 • Spøkelse - Bruk laken med hull til øynene. Du kan også tegne på røde kinn eller skjegg, briller etc.
 • Fugleskremsel - Bruk en stor, rutete flanellskjorte og slitt olabukse. Ha veldig bustete hår med tørt gress i, ha også litt tørt gress som stikker ut av buksene.

 

Dekorasjoner

Forberedelser er viktig for halloween party! Inviter gjerne noen gjester til å hjelpe deg med å sette opp dekorasjonene, det kan være veldig morsomt! Dekorer med for eksempel store og små gresskar, oransje og sorte lys og oransje og sorte ballonger. Du får også kjøpt mange skumle Halloween dekorasjoner i leketøysbutikker. Ha dempet belysning og bruk mye stearinlys. Godteri og snacks kan også bruker som dekorasjoner. For eksempel lakris servert i en hodeskalle.


Gresskar konkurranse
Gresskar konkurranse er den perfekte leken for Halloween fester! Alle deltakerne får hvert sitt gresskar (elle må ta med seg et eget gresskar). Konkurransen går ut på å skjære gresskarene på best mulig måte. Pris går til den beste. Gresskarene skjæres fra toppen slik at man først tar ut innmaten, deretter lager man ansikt. Ha nok skarpe kniver til at alle kan bli med. Husk også søppelsekker og papir til all innmaten. Når man er ferdig setter man er telye inne i bresskaret slik at det lyses opp innenfra.

Mat og drikke
Fingermat, tapas, dips og snacks passer godt til Halloween party. Maten kan gjerne være merket med ekle navn som for eksempel hjernemos, skrelte katteøyne, øyelokk pai osv.

OPPSKRIFTER:

Marshmallowspøkelser

Marshmallowspøkelser:

 • 20 stk Marshmallows
 • 300 g Hvit Sjokolade
 • 50 g Mørk Sjokolade
 • 20 stk grillspyd/ lange tannpirkere e.l.

Stikk et spyd inn i hver marshmallow, sett dem opp ned på en tallerken og inn på fryseren i ca. 20 minutter. Smelt den hvite sjokoladen i vannbad.

Ta marshmallowsene, en av gangen, ut fra fryseren og dypp dem i den hvite sjokoladen. Det aller beste er å få ”topper” overst på spøkets hode, men det er litt vanskelig. La spøkelsene ligge i kjøleskapet til de stivner.

Gi spøkelsene ansikter gjennom å dyppe grillspyd eller tannpirker i smeltet sjokolade og male på ansikter. La spøkelsene stå kjølig til de stivner helt. Så er de klare til servering!
 

Ormebrød

 • 50 g gjær
 • ca. 5 dl vann
 • 3 ss olje
 • 1 ts salt
 • 3 dl sammalt kornblanding
 • 6-7 dl hvetemel
 • nellikspiker og evt. gulrot

Smuldre gjæren i bakebollen og tilsett salt. Blandes lett til gjæren smelter. Tilsett lunkent vann og olje og bland det lett. Ha det grove melet i blandingen, og jobb deretter inn hvetemelet til en smidig men ganske løs deig. La deigen heve i ca 45 min.

Ta deigen over på et melet underlag og jobb den lett sammen. Tilsett mer mel hvis nødvendig. Del deigen i biter som rulles ut til ca . 50 cm lange lengder som formes til spiraler med runde ender som hoder. Legg brødene på en bakeplate kledd med bakepapir, og la det være plass til etterheving. Dekorer med nellikspiker til øyne og evt gulrotstrimler til tunge.

Stekes ved 200 grader midt i ovnen ca. 20 min


Edderkoppkake

150 g smør
2 egg
3 dl Demerarasukker
1 1/2 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker
3 ss kakao

Glasur
25 g smør
2 dl  Melis med sjokoladesmak
1/4 dl varm melk
1 ts vaniljesukker

Pynt
2 dl Melis
1 eggehvite
godteri

Sett ovnen på 175°. Smør og strø en form med avtakbar kant, ca. 25 cm i diameter.

Smelt matfettet. Visp egg og demerarasukker til luftig eggedosis. Bland de øvrige ingrediensene og sikt ned i røren. Tilsett matfettet. Hell opp i formen. Stek kaken midt i ovnen i ca. 25 minutter. Avkjøl i formen.

Bland sammen ingrediensene til glasuren og stryk den over kaken. Visp sammen eggehvite og melis. Sprøyt ut et edderkoppnett over kaken. Lag en edderkopp av godteri og sett den i spindelvevet.


Slimete marker

4 porsjoner

Ingredienser
3 dl eplejuice
1/2 dl Dansukker Gelésukker Multi
grønn konditorfarge
seige godterimasker

Kok opp juice, gelésukker og farge. Hell over i porsjonsskåler.

Når geleen begynner å stivne, trykkes godterimaskene i.