Dåpen finner sted i forbindelse med høymessen, med mindre annet er avtalt. Fadderne og de øvrige gjestene deltar som oftest i selve høymessen, mens foreldre og barn enten venter i sakristiet eller deltar i høymessen.
Mor, far eller en utvalgt fadder bærer barnet frem til døpefonten. Etter gammel skikk heter det at de mannlige fadderne skal stå på høyre side og de kvinnelige på venstre side under dåpsakten (sett fra kirkeskipet inn mot alteret), men dette er noe få følger.
Hvis barnet har dåpslue, sier tradisjonen at en kvinnelig fadder skal ta denne av. Er det liten plass rundt døpefonten, kan noen av fadderne bli sittende på benkene, men det er naturlig at de reiser seg under dåpsritualet. Noen steder reiser også alle andre som har forbindelse til dåpsbarnet seg.
Faddere er vitner til den kristne dåpen. De er ofte i slekt med eller nære venner av barnets foreldre. Fadderne må selv være døpt. Deres forpliktelser er å sørge for at barnet blir oppdratt i den kristne tro, samt å interessere seg for barnet gjennom dets oppvekst. Den av fadderne som bærer barnet til dåpen, kalles gudmor eller gudfar.
I dag er det vanlig at fadderne ikke bare gir gaver på dåpsdagen, men også til fødselsdager og til jul. Barnets foreldre er alltid faddere, men de kan ikke være dette alene. De må minst ha to faddere ved sin side, men det er ikke uvanlig med så mange som seks faddere. Å avslå en forespørsel om være fadder bør være akseptabelt, fordi fadderrollen er en ansvarsfull oppgave. En fadder bør være sikker på å kunne leve opp til forpliktelsene sine.
Human-Etisk Forbund arrangerer navnefest som et alternativ til dåp. Noen familier arranger også navnefest privat. Hensikten med navnefesten er å feire at barnet er født og at det har fått et navn.
Human-Etisk Forbunds seremoni finner sted i et rådhus eller et kultur- eller samfunnshus, og inneholder kunstneriske innslag, foruten taler. Seremonien varer i cirka en time, og barnet får også en minnetavle med Edvard Munchs berømte maleri "Solen".
Normalt deltar barnets slekt og venner under seremonien, og det er vanlig med et selskap etterpå. Da overrekkes også gavene.
DÅPSPLANLEGGERDet er mye som skal planlegges når man skal ha dåp eller navnefest.
Noen begynner så smått planleggingen allerede mens den lille er inne i magen, mens noen begynner litt etter fødselen.
Et godt tips er å begynne planleggingen 2-3 måneder før man ønsker å ha dåpen. Dersom man vil ha navnefest må man beregne litt lenger tid, siden dette ikke foregår så ofte.
En annen ting som spiller inn er om man vil ha dåpen på en spesiell dato. Noen datoer er mer populære enn andre, som for eksempel rundt høytider og ferier.
- Bestemme om man vil ha dåp eller navnefest
- Dersom man velger dåp tar man kontakt med den menigheten man hører til. Dette gjelder også dersom man vil døpe i en annen menighet. Vil man ha dåp i en populær kirke eller på en spesiell dato, lønner det seg nok å være ute i god tid.
- Dersom man velger navnefest tar man kontakt med humanetisk forbund i det fylke man bor i. Husk at det som regel ikke arrangeres navnefest så ofte, så her lønner det seg å være ute i god tid.
- Bestemme seg for om man vil ha selskapet hjemme eller ute
- Dersom man vil ha selskapet ute bør man begynne å ringe rundt når man har bestemt seg for dette. Bestillingstid varierer fra plass til plass ut fra hvor populært stedet er til slike arrangementer, og ut fra hvilken dato man velger.
- Mat
- Dersom man vil bestille mat ute, tar man kontakt med et cateringselskap. Her kan bestillingstid også variere fra selskap til selskap.
- Dersom man vil lage maten selv, bør man begynne å planlegge hva man skal servere 1-2 uker før selskapet, og handle inn det man trenger 1-2 dager før man skal lage maten.
- Dåpskjole
- Dersom man vil lage en ny kjole til barnet, kan dette ta litt tid, så det lønner seg å være ute i god tid. Dette gjelder både om man ønsker å lage kjolen selv, eller man bestiller en ferdig kjole.
- Dersom man vil leie kjole, ta kontakt med butikker som driver med dette for å høre om bestillingstid.
- Innbydelser
- Her må man bestemme seg for om man vil lage selv eller kjøpe ferdig
- Send ut innbydelsene 2-4 uker før dåp eller navnefest. Har man gjester som kommer langveis fra bør man varsle disse i god tid.
- Kaker
- Dersom man skal bestille kaker hos et bakeri bør man gjøre dette 1-2 uker før selskapet, men dette kan variere fra bakeri til bakeri.
- Blomster
- Dersom man skal bestille blomster hos en blomsterbutikk bør man gjøre dette 1-2 uker før selskapet, men dette kan variere fra butikk til butikk.
- Dersom man vil lage oppsatsene selv bør blomstene kjøpes inn 1-2 dager før selskapet.
- Bordpynt
- Dersom man vil ha servietter med trykk tar man kontakt med de som selger dette, for å høre om bestillingstid. Dette kan ta alt fra 2-3 dager til 2 uker.
- Sjekk at man har alt av service og duker.
- Kjøp eller lag kortene selv